Betonin huokostimet

Huokostimet ovat pinta-aktiivisia lisäaineita, joiden ansiosta betonimassaan muodostuu sekoituksen aikana pieniä pysyviä ilmahuokosia. Huokostimia käytetään betoneissa, joilta vaaditaan pakkasenkestävyyttä. Pakkasenkestävyydellä tarkoitetaan kovettuneen betonin kykyä kestää märkänä toistuvaa jäätymistä ja sulamista. Suomessa lähes kaikki ulkotilojen betonirakenteet joutuvat pakkasrasituksen alaisiksi ja niiden tulee olla pakkasenkestäviä.

Betonin huokostaminen ja riittävä suojahuokosmäärä ovat oleellisen tärkeitä tekijöitä, kun betonin pakkasenkestävyys halutaan varmistaa. Jäätyessään vesi laajenee 9%. Jos betonin huokoset ovat täynnä vettä, jäätyvän veden paine aiheuttaa betonissa mikrohalkeilua. Halkeilu lisääntyy jäätymis- ja sulamiskertojen toistuessa ja johtaa lopulta betoni rapautumiseen. Huokostimen avulla betoniin syntyy ilmakuplia, jotka antavat jäätyvälle vedelle tilaa laajeta.

Huokostimien käyttö vähentää yleensä myös betonin vedentarvetta ja massaan syntyneet ilmakuplat parantavat massan työstettävyyttä sekä koossapysyvyyttä.

Back to top