Varaudu talveen ajoissa

26.9.2018

Betonin lujuudenkehitys hidastuu viileissä olosuhteissa

Lujuudenkehityksen hidastumista voidaan korjata käyttämällä nopeampia sideaineyhdistelmiä. Finnsementin sementeistä Rapidsementti ja Pikasementti soveltuvat hyvin talvibetonin sideaineeksi. Myös nopeamman notkistimen käyttäminen talvibetoneissa auttaa nopeuttamaan sitoutumista kylmissä olosuhteissa ja esimerkiksi Varma-Parmix soveltuu hyvin tällaiseen käyttöön.

Lämpötila vaikuttaa huokostukseen

Lämpimämpi betonimassa vaatii tavallisesti korkeamman huokostinannostuksen kuin viileä betonimassa ja päinvastoin. Kun massan lämpötila kelien viilentyessä saattaa laskea, voivat ilmamäärät betonissa nousta. Tätä kannattaa tarkkailla.

Finnsementin huokostimet

Varastoi ja kuljeta lisäaineet oikeassa lämpötilassa

Lisäaineiden osalta on hyvä muistaa, että ne tulee varastoida 5–25 °C lämpötilassa. Lämpötilan tulee olla tällä välillä myös lisäaineiden kuljetuksen aikana. Jos epäilet, että lisäaine on päässyt jäätymään, ota yhteyttä lisäainevalmistajaan.

Tee kivirouhetilaukset hyvissä ajoin

Koska talven pakkaset yhdessä vesi- ja lumisateiden kanssa tuovat omat haasteensa kivirouheiden lastaukseen ja kuljetukseen, kannattaa rouhetilaukset tehdä hyvissä ajoin. Riittävän ajoissa tulleet kivirouhetilaukset voidaan tehdä juuri murskatusta kiviaineksesta, jolloin kivirouheen kosteus on pienimmillään. On myös hyvä muistaa, että kivirouheet, erityisesti jäätymisherkät nollapohjaiset kivirouhelajitteet, voi tilata suursäkeissä, jotka on tarvittaessa helppo ottaa sisälle sulamaan ennen betonin valmistusta.

Finnsementin kivirouheet