Maailman suurin sementtiuuni

Suomalaisella sementillä on pitkä, yli satavuotinen historia. Suomen kehitys nykyisenkaltaiseksi kaupunkivaltaiseksi ja jälkiteolliseksi yhteiskunnaksi ei olisi ollut mahdollista ilman sementtiä. Kuluvan vuoden aikana käymme läpi suomalaisen sementin historiaa. Tervetuloa aikamatkalle!

Paraisten ensimmäinen sementtiuuni 1914 oli aikanaan maailman suurin. Märkämenetelmällä toimivan uunin pituus oli 92 metriä, ja sen tuotantokapasiteetti oli 400 000 tynnyriä sementtiä vuodessa, mikä oli noin puolet enemmän kuin muiden ”suurien uunien” siihen asti. 1970-luvulla viimeisetkin märkäuunit olivat poistuneet käytöstä suomalaisessa sementtiteollisuudessa.

Alansa teknistä huippua puolestaan edelleen edustaa Lappeenrannan vuonna 2007 valmistunut uusi sementtiuuni. Suurin muutos uudessa uunissa verrattuna vanhoihin on polttoaineen syötössä ja jäähdytysteknologiassa. Puolet polttoaineesta syötetään esilämmittimeen, joka lyhentää uunin pituutta ja parantaa energiatehokkuutta. Uuni on halkaisijaltaan 3,6-metrinen ja pituudeltaan 55-metrinen. Jäähdytys hoituu arinajäähdytyksellä erillään uunista: noin tuhanteen asteeseen kuumentunut jäähdytysilma johdetaan esilämmittimeen, mikä sekin säästää huomattavasti energiaa.

Uusi uuni maksoi lähes 40 miljoonaa euroa. Se edustaa alan nykyaikaisinta teknologiaa ja mikä tärkeintä, sen avulla päästään nykyisiin ympäristötavoitteisiin. Uuni kuluttaa neljänneksen vähemmän lämpöä ja tuottaa alle puolet vähemmän typpioksidipäästöjä kuin vanhat uunit.

 

Kuvassa heinät kuivumassa kiertouuni 1:n lämmössä Paraisten tehtaalla, n.1930.

Teksti: Portlandista Plussaan – Sata vuotta suomalaista sementtiä, Finnsementti

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Hiilineutraali tulevaisuus rakentuu monista eri palasista

EU-taksonomia ja erilaiset päästövähennystavoitteet tiukentuvat ja tulevaisuudessa vain vähähiiliselle rakentamiselle on kysyntää. Vihreän rakentamisen edelläkävijänä Finnsementin tavoitteena on vähentää oman toiminnan hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Back to top