Rohkeasti kohti omia tavoitteita ja mielenkiinnon kohteita

Sementtiteollisuus tarjoaa mitä upeimpia uramahdollisuuksia. Finnsementillä erilaisissa tehtävissä ja erilaisilla koulutustaustoilla työskentelevät naiset kertoivat jälleen ajatuksia työstään kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi. Heitä kaikkia yhdistää kulkeminen rohkeasti kohti omia tavoitteita.

Anita Rantala, laatupäällikkö, Parainen

Koulutukseltani olen laboratorioanalyytikko. Totesin lukioaikana, että kemia on kivaa, ja siksi päädyin hakemaan laboratorioalalle. Koulun loppusuoralla laitoin hakemuksia ympäri Suomea ja pääsin Paraisille haastatteluun. Aloitin vuonna 2001 Finnsementin Paraisten tehtaalla laboranttina, minkä jälkeen työnkuvani on muuttunut muutamaan kertaan ennen nykyistä tehtävääni.

Laatupäällikkönä vastaan Paraisten tehtaan laadusta. Tavallinen työpäiväni alkaa sillä, että päivitän itseni kartalle edellisen vuorokauden tapahtumista. Tuotantomme pyörii vuorokauden ympäri, joten on tärkeää selvittää mahdolliset häiriötilanteet ja niiden syyt.

Työstäni tekee mielenkiintoisen se, että näen oman työni vaikutuksen selkeästi. Jos esimerkiksi säädän jotain reseptiä, laadunvalvonnan tuloksista nähdään, että jotain on tehty. Sitä kautta koen, että tällä työllä on konkreettista merkitystä. Käytämme erilaisia raaka-aineita, ja koko tuotantoketjussa on monta asiaa, joiden pitää osua kohdalleen. Vaihtelu ja tarkkuus pitävät minut hereillä ja työn mielenkiintoisena.

Työni ei ole myöskään yksinäistä puurtamista, vaan ympärilläni on paljon vahvaa osaamista ja omien alojensa ammattilaisia. Yksi työni hienoista puolista on se, että sitä täytyy ja saa tehdä yli osastorajojen. Esimerkiksi yhteistyö myynti- ja kehitysosastojen kanssa on tärkeää, jotta asiakkaiden toiveet saataisiin tuotantoon saakka. Lisäksi teen paljon yhteistyötä CRH-konsernin muiden eurooppalaisten laatupälliköiden kanssa.

Finnsementillä työntekijällä on mahdollisuuksia vaikka mihin, jos niitä vain haluaa tavoitella. Omakin roolini on muuttunut paljon vuosien varrella. Finnsementillä on mahdollista kasvaa ja kehittyä, ja hyviä ideoita saa usein toteutettua, jos niitä vie itse aktiivisesti eteenpäin. Organisaationa Finnsementti on uudistuva, ja CRH tarjoaa työntekijälle vielä kansainvälisiä mahdollisuuksia.

En koe, että naisten tai miesten tulisi hakeutua juuri tietylle alalle. Sen sijaan kannustan kaikkia menemään rohkeasti kohti sitä, mikä kiinnostaa. Työelämässä vietetään paljon aikaa, joten siitä kannattaa pyrkiä muokkaamaan sellainen, missä itse viihtyy.

Paula Tiippana, prosessi-insinööri, Lappeenranta

Valmistuin energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi kesällä 2022. Päädyin opiskelemaan alaa, koska ympäristöasiat kiinnostavat ja ajattelin, että ympäristötekniikan insinöörinä pääsee vaikuttamaan ja työskentelemään tärkeiden asioiden parissa.

Valmistumisen jälkeen etsin Lappeenrannasta töitä, ja törmäsin Finnsementillä avoinna olevaan prosessi-insinöörin paikkaan. Päätin hakea työtä, vaikka se ei täysin koulutustani vastannutkaan. En tiennyt sementtiteollisuudesta juuri mitään, mutta työtehtävät sekä yritys vaikuttivat mielenkiintoisilta. Lisäksi minuun vetosi Finnsementin tavoitteet toimia vihreän rakentamisen edelläkävijänä.

Prosessi-insinöörin työ sementin tuotannossa on monipuolista. Tiivistettynä työhöni kuuluu prosessin optimointia ja tuotannon suunnittelua. Seuraan muun muassa myllyjen sähkönkulutuksia, PXP:n toimintaa ja punnituslaitteiden paikkansa pitävyyttä. Lisäksi tutkin esimerkiksi prosessissa ilmenneitä häiriöitä. Työssäni minua kiinnostaa miten prosessia voidaan parantaa ja se, miten prosessin eri vaiheet vaikuttavat toisiinsa. Sementtiteollisuudessa minua kiinnostaa alan potentiaali vähähiilisyyden tavoittelussa.

Työskentelen useiden eri osa-alueiden osaajien kanssa. Teen yhteistyötä erityisesti kunnossapidon ja laatupuolen osaajien kanssa. Työyhteisömme on tiivis ja kivojen työkavereiden ansiosta töihin on kiva tulla. Työnantajana Finnsementti tarjoaa mahdollisuuksia ja haasteita, mikäli niitä itse haluaa. Myös tukea on tarvittaessa aina saatavilla.

Tällä hetkellä keskityn oppimaan lisää sementin tuotannosta sekä tuntemaan laiteet ja prosessin paremmin. Toisin sanoen haluan ensin kehittyä nykyisen toimenkuvani tehtävissä, joten on vielä vaikeaa sanoa tulevaisuudesta. Kuitenkin haaveilen, että voisin yhdistää uraani jossain kohtaa myös enemmän koulutustani vastaavia asioita.

Henkilökohtaisesti koen, että naisia hakeutuu koko ajan enemmän myös tekniikan ja teollisuuden aloille. Opiskellessani AMK:ssa meidän ryhmässämme oli tasaisesti sekä naisia, että miehiä. Haluaisin kuitenkin rohkaista naisia hakemaan tekniikan aloille, koska tekniikan ja teollisuuden aloilla on paljon vaihtoehtoja, sekä mahdollisuuksia omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Saija Elo, asiakaspalvelun asiantuntija, Parainen

Olen koulutukseltani liiketoiminnan logistiikan tradenomi. Koulutus veti minua alun perin puoleensa, koska logistiikka on monialainen kokonaisuus, joka antaa valmiudet monenlaisiin tehtäviin. Tiedon nykyisestä työstäni sain alun perin koulun kautta. Olin työskennellyt aikaisemminkin teollisuuden ja logistiikan tehtävissä, ja päätin hakea takaisin teollisuuden pariin.

Asiakaspalvelussa olemme kuskien teknisiä tukia ja asiakkaiden yhteyshenkilöitä, joten työpäivieni sisältö vaihtelee paljon sen perusteella, minkälaisia kysymyksiä tulee. Etsimme ratkaisuja kysymyksiin omalle henkilöstöllemme ja joskus yli organisaatiorajojenkin. Lisäksi työpäiviini kuuluu laskutukseen liittyviä tehtäviä, raportointia sekä tilausten vastaanottamista ja tekemistä.

Omasta työstäni tekee kiinnostavaa juuri työtehtävien vaihtelevuus sekä erilaiset kehitysprojektit, joissa saan olla mukana. Sementti on tärkeä rakennusmateriaali, ja on mielenkiintoista seurata Finnsementin vähähiilisyystyötä sekä päästövähennystavoitteiden toteutumista. On hienoa työskennellä organisaatiossa, jossa tehdään aidosti merkittäviä ja vaikuttavia asioita.

Olemme asiakaspalvelussa kaikkien Finnsementin eri osastojen käytettävissä, joten teen paljon yhteistyötä eri osastojen kollegojen kanssa. Kaiken kaikkiaan Finnsementillä on mielestäni todella osaava ja asiantunteva henkilöstö.

Koen, että Finnsementillä työntekijällä on hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työskentelemään erilaisissa tehtävissä. Kehitys rullaa koko ajan eteenpäin, mikä vaatii jatkuvaa oppimista sekä työntekijältä että organisaatiolta. Tulevaisuudessa on uusia haasteita, joihin pitää pystyä vastaamaan.

Mielestäni naisten kannattaisi hakeutua tekniikan ja teollisuuden alalle erityisesti monipuolisten työtehtävien vuoksi. Henkilöstön moninaisuus on myös tärkeää, sillä erilaiset kokemukset näkökulmat edistävät kaikkien alojen luovuutta ja innovatiivisuutta. Uskon, että moninaiset tiimit tuottavat monipuolisia ratkaisuja.

Ilona Jääskeläinen, nosturinkuljettaja, Lappeenranta

Alun perin olen koulutukseltani tradenomi, eli nosturinkuljettajan työhöni minulla ei ole virallista koulutusta. Etsin töitä Lappeenrannasta ja löysin tämän tehtävän. Sitä kautta päädyin nosturin puikkoihin.

Nosturinkuljettajana teen 12 tunnin vuoroa. Pitkien vuorojen vastapainoksi työvuorojen välillä voi olla melkein viikko vapaata. Työvuorossa tehtäväni on kuljettaa nosturilla valmistuksessa olevien sementtilaatujen reseptien mukaista klinkkeriä ja muita raaka-aineita myllyjen taskuihin tai varastoon.

Finnsementillä työntekijällä on mahdollisuuksia kehittyä, opetella uutta ja päästä uusiin työtehtäviin oman organisaation sisällä. Itseäni kiinnostavat myllärin tehtävät, ja toivon pääseväni oppimaan tulevaisuudessa niitä tehtäviä. Varsinaisen työnkuvani lisäksi olen tehnyt Lappeenrannan tehtaalla päivävuorossa myös muita hommia. Ekstratyöt ovat olleet hyvä mahdollisuus kehittää itseäni.

Työskentelen monien eri ammattilaisten kanssa. Vuoroissa on aina samat vakanssit paikalla, eli nosturinkuljettajan lisäksi mylläri, uunihoitaja, laitosmies, valvomohoitaja, laborantti ja vuoromestari.

Omasta puolestani voin vain kehua Finnsementin työyhteisöä. Työkaverini ovat kivoja ja osaavia ammattilaisia, joilta saa aina pyydettäessä apua. Meillä on hyvä yhteishenki ja huumoria riittää.

Tekniikan ja teollisuuden alalle hakeutumista harkitseville naisille sanoisin, että rohkeasti mukaan vain. Naiset pystyvät kyllä kaikkeen samaan kuin miehetkin eikä miehisiksi miellettyjä aloja kannata turhaan karttaa.

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Finnsementin tuote- ja palvelukehitys vastaa rakennusalan muuttuviin tarpeisiin

Finnsementin tuote- ja palvelukehityksen ympärillä tapahtuu paljon. Kehitystyötämme vauhdittaa ja ohjaa usein käsi kädessä kulkevat vihreämmän rakentamisen vaatimukset sekä asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. LC-Ykkössementin syntyprosessi ja Betometrin uudet käyttötarpeet kertovat koko alan nykyisestä kehityksestä.

Back to top