Tiedote: Finnsementin uusi ympäristöystävällinen Oiva-sementti täyteen tuotantoon

Tiedote. Julkaistu: 16.04.2021, 10:00
Finnsementti Oy

Finnsementti on aloittanut uuden ympäristöystävällisen Oiva-sementin valmistuksen Paraisten tehtaallaan. Oiva valmistetaan korvaamalla osa klinkkeristä hiilidioksidivapaalla masuunikuonalla, mikä vähentää Finnsementin CO2-päästöjä jopa 40 000 tonnilla.

Osana Finnsementin pitkäjänteistä ympäristötyötä ja kehityssuunnitelmaa Oiva-sementti kasvattaa sementinvalmistuksessa käytettävän hiilidioksidivapaan masuunikuonan osuutta merkittävästi. Masuunikuonaa syntyy terästeollisuuden sivutuotteena. Oivalla on edeltäjäänsä Plussementtiä paremmat työstettävyys- ja tasalaatuisuusominaisuudet. Oivaa on valmistettu Finnsementin Lappeenrannan tehtaalla vuoden 2020 helmikuusta lähtien. 

Kiertotaloutta edistävä investointi

Finnsementti sai viime vuoden aikana valmiiksi investoinnit Raahen uuteen kiertotaloutta edistävään kuonanjauhatuslaitokseen sekä Lappeenrannan ja Paraisten uusiin kuonansyöttöjärjestelmiin.

Raahen uusi kuonanjauhatuslaitos yli kaksinkertaistaa tehtaan tuotantokapasiteetin. Joulukuussa käyttöön otettu laitos mahdollisti Paraisten tehtaan siirtymisen Oiva-sementin tuotantoon.

Noin 40 000 tonnia vähemmän hiilidioksidia

Suuri osa sementin ympäristökuormasta syntyy, kun kalkkikivi poltetaan klinkkeriksi.  Oivan uudistettu tuotantoprosessi vähentää Finnsementin hiilidioksidipäästöjä viidellä prosentilla.

– Masuunikuonan käyttö pienentää sementinvalmistuksen hiilijalanjälkeä merkittävästi. Uudistusten myötä tehtailtamme vapautuu vuosittain jopa 40 000 tonnia vähemmän hiilidioksidia, Finnsementin myyntijohtaja Reijo Kostiainen sanoo.

Oiva-sementti on osa Finnsementin pitkäjänteistä ympäristötyötä. Eurooppalaisten sementinvalmistajien yhteisenä tavoitteena on vuoteen 2050 mennessä olla hiilidioksidineutraali koko betoninvalmistuksen arvoketjun osalta. Jo nyt Finnsementti on saavuttanut sementissä 24 ja sidosaineissa 26 prosentin päästövähennyksen vuoteen 1990 verrattaessa.

– Finnsementillä on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, joihin tähdätään kaikilla sementintuotannon osa-alueilla. Ympäristövaikutukset ja niiden pienentäminen ovat uutta tuotetta kehiteltäessä erityisen merkittävässä asemassa. Myös rakennuttajat ja urakoitsijat kiinnittävät yhä enemmän huomiota vähähiiliseen rakentamiseen, tuotekehityspäällikkö Esa Heikkilä sanoo.

 

Oiva on ympäristöteko

  • Oiva-sementin päästöjä vähentävä valmistustapa perustuu erillisjauhetun masuunikuonan tehokkaampaan seosainekäyttöön. Finnsementti pystyy hyödyntämään masuunikuonaa suuremmassa määrin kuin granulikuonaa. Näin klinkkerin käyttö ja siihen tarvittavan kalkkikiven poltto vähenevät.
  • Seosainesementtien merkitys kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla. Niiden käytöllä voidaan betonin ympäristökuormaa pienentää merkittävästi paitsi päästöjen myös kokonaisenergian kulutuksen osalta.
  • Oiva korvaa pitkään markkinoilla olleen Plussementin. Oivalla on edeltäjäänsä paremmat työstettävyys- ja tasalaatuisuusominaisuudet.

 

Lisätietoja:

Miikka Riionheimo
Toimitusjohtaja
050 3017377
miikka.riionheimo@finnsementti.fi

Reijo Kostiainen
Myyntijohtaja
0400 440560
reijo.kostiainen@finnsementti.fi

 

Finnsementti Oy

Finnsementti on suomalainen sementinvalmistaja. Meillä finnsementtiläisillä on yli sadan vuoden kokemus sementin valmistuksesta. Olemme jatkuvasti kehittyvä, laajan tuotevalikoiman omaava sementin valmistaja, teollisuudenalan kotimainen työllistäjä ja vaikuttaja. Merkittävä osa Suomen sementintarjonnasta tuotetaan Paraisilla ja Lappeenrannassa sijaitsevilla sementtitehtaillamme. Lisäksi meillä on kuonajauhetehdas ja terminaali Raahessa. Terminaalejamme sijaitsee myös Kirkkonummella, Koverharissa, Maarianhaminassa, Oulussa, Pietarsaaressa, Porissa ja Vaasassa.

Finnsementti on Suomalaisen Työn Liiton jäsenyritys. Sementtimme kotimaisuusaste on noin 90 prosenttia. Valikoimaamme kuuluvat sementin lisäksi myös kuonajauhe, betonin seos- ja lisäaineet sekä kivirouheet.

Kuulumme kansainväliseen CRH-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista rakennusmateriaaliyrityksistä.

finnsementti.fi

Tietoja CRH:sta

CRH (LSE: CRH, ISE: CRG, NYSE: CRH) on maailman johtava rakennusmateriaalien toimittaja, joka työllistää noin 77 100 henkilöä noin 3 110 toimipaikassa 30 maassa. Se on suurin rakennusmateriaalien toimittaja Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Sillä on myös toimipaikkoja Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. CRH valmistaa ja toimittaa integroituja rakennusmateriaaleja, tuotteita ja innovatiivisia ratkaisuja, joita käytetään kaikkeen rakentamiseen suurista julkisista infrahankkeista liike- ja asuinrakennuksiin. Fortune 500 -listalla oleva CRH on mukana FTSE 100-, EURO STOXX 50- ja ISEQ 20 -indeksien lisäksi Dow Jonesin kestävän kehityksen DJSI Europe -indeksissä. CRH:n ADS-osakkeet (American Depositary Share) on noteerattu NYSE:ssä.

 Lisätietoja löydät osoitteesta http://www.crh.com

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Back to top