Tuotekehityspäällikön blogi: Yhteistyö on ainoa keino ratkaista haasteita

Maailma tuntuu muuttuvan nopeasti, ja kohtaamme aina vain suurempia haasteita. Ilmastokriisi on edelleen totta, vaikka tällä hetkellä huomio kiinnittyy koronatilanteen hallitsemiseen. Onneksi meillä on kyky myös ratkaista eteemme tulevat haasteet, kunhan teemme sen yhdessä.

Ajan saatossa ja yhteiskunnan kehittyessä kohtaamamme haasteet ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi ja tavoitteet nousseet entistäkin korkeammalle. Yli viisikymmentä vuotta sitten valmistui ihmisen tekemistä laitteista monimutkaisin, Apollo-kuuraketti, jonka parissa työskenteli 400 000 ihmistä ja johon kulutettiin useampi prosentti maan budjetista. Tavoite oli selvä: käydä kuussa ja tulla sieltä takaisin.

Tänä vuonna olemme olleet suuren ja odottamattoman yhteisen haasteen edessä. Koronavirus on vaikuttanut koko yhteiskuntaan kaikkialla maailmassa. Meistä jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa siihen, kuinka hyvin tauti saadaan pidettyä kurissa. Virus taltutetaan vain yhdessä.

Koko maailmaa ravisuttavan koronavirustilanteen vuoksi muut haasteet ovat nyt jääneet taka-alalle. Käynnissä on kuitenkin edelleen haasteista suurin ja pitkäaikaisin: ilmastonmuutos. Sen hidastamiseksi meidän tulee vähentää hiilidioksidipäästöjämme kaikin mahdollisin keinoin – myös sementtiteollisuudessa.

 

Kohti yhteistä tavoitetta

Mikä on näiden hyvin erilaisten haasteiden yhteinen nimittäjä? Jopa mahdottomalta tuntuvat haasteet on mahdollista voittaa, kun osapuolet ovat sitoutuneita tavoitteen saavuttamiseen.

Tämä pätee myös rakennusalalla, jossa ratkaistavana on rakentamisen ja asumisen hiilijalanjälki, joka tällä hetkellä vastaa noin kolmannesta Suomen kokonaispäästöistä. Vähäpäästöisin rakennus on paitsi energiatehokas myös käyttökelpoisuutensa vuodesta toiseen säilyttävä. Kestävä, lämpöä eristävä ja 100-prosenttisesti kierrätettävä betoni on loistava rakennusmateriaali tällaiseen rakentamiseen.

Rakennusalalla projektit ovat monimutkaisia, monen tekijän summia. Jokaisen osapuolen tulee oman päämääränsä lisäksi tähdätä myös yhteiseen ympäristötavoitteeseen. Finnsementti tekee pitkäjänteistä työtä sementin päästöjen pienentämiseksi ja on onnistunut siinä tähän saakka hienosti tekemällä yhteistyötä betoniteollisuuden ja muiden alan toimijoiden kanssa. Siitä viimeisin osoitus on keväällä 2020 markkinoille tuotu vähäpäästöinen Oiva-sementti.

 

Kirjoittaja on Finnsementin tuotekehityspäällikkö Esa Heikkilä

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Hiilineutraali tulevaisuus rakentuu monista eri palasista

EU-taksonomia ja erilaiset päästövähennystavoitteet tiukentuvat ja tulevaisuudessa vain vähähiiliselle rakentamiselle on kysyntää. Vihreän rakentamisen edelläkävijänä Finnsementin tavoitteena on vähentää oman toiminnan hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Back to top