Uusi arinajäähdytin on Finnsementin projektiosaamisen juhlaa

Finnsementin Paraisten tehtaan uusi arinajäähdytin on osa uunin laajempaa modernisointia. Nyt toteutettu projekti on kuitenkin kooltaan ja merkitykseltään omaa luokkaansa. Projekti on ollut osoitus finnsementtiläisten raudanlujasta osaamisesta.

Paraisten uusi arinajäähdytin on osa klinkkeriuunin laajempaa modernisointia, jota on tehty pala palalta jo aikaisemmin ja tullaan tekemään jatkossakin. Huhtikuun alussa valmistunut projekti erottuu kuitenkin kokoluokallaan.

Uunin modernisointiin kuuluu monta osaa, joista nyt muokattiin muutamaa. Uuden arinajäähdyttimen lisäksi uuniin asennettiin uudet SRF-syöttölaitteet sekä bypass-järjestelmä. Modernisoinnin ansiosta uuni on entistä energiatehokkaampi ja mahdollisuudet käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita paranevat. Klinkkerin laadun parantuessa voidaan sen määrää sementissä vähentää. Uudistukset vievät Finnsementtiä kohti yrityksen päästövähennystavoitteita – Paraisten tehtaan kokonaispäästöjen on arvioitu laskevan jopa kymmenellä prosentilla.

Nyt toteutettua projektia alettiin suunnitella alun perin jo 2018, mutta koronapandemian vuoksi toteutus viivästyi. Uudelleen vauhtiin päästiin jälleen 2021 ja perustustyöt aloitettiin alkuvuonna 2023. Varsinaiset asennustyöt toteutettiin uunin talviseisokin aikana alkuvuonna 2024. Hyvällä suunnittelulla Paraisten tehtaan toimintavarmuus pysyi ennallaan koko projektin ajan.

– Vanha uuni oli täysin ajettavissa vielä tammikuun lopussa. Esikasasimme laitekokonaisuudet ensin uunikentälle, jotta saimme seisokin pidettyä mahdollisimman lyhyenä. Projektiin kuului paljon valtavia nostoja, mutta kaikki meni suunnitellusti. Sementin tuotanto ja toimitus eivät häiriintyneet missään kohtaa, kehuu Finnsementin tekninen päällikkö Mathias Frankenhaeuser.

Kertaheitolla reilusti modernisoitu Paraisten uuni on toiminnassa, mutta Finnsementillä katse on jo seuraavissa askeleissa. Lähitulevaisuudessa panostukset vähäpäästöisyyteen ja vihreän rakentamisen mahdollistamiseen jatkuvat.

Kuvassa Finnsementin tekninen päällikkö Mathias Frankenhaeuser, projektipäällikkö Jari Porkka sekä operatiivinen ja kaupallinen johtaja Tommy Ranta.

Kuva: JFix PhotoWeb

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Back to top