Varaudu talveen ajoissa

21.10.2019

Talvi ja säiden viilentyminen tuovat omat haasteensa betonin valmistukseen. Valmistus sujuu kuitenkin mallikkaasti, kun muistaa pitää muutaman materiaaleihin liittyvän asian mielessä.

Betonin lujuudenkehitys hidastuu viileissä olosuhteissa
Lujuudenkehityksen hidastumista voidaan korjata käyttämällä nopeampia sideaineyhdistelmiä. Finnsementin sementeistä Rapidsementti ja Pikasementti soveltuvat hyvin talvibetonin sideaineeksi. Myös nopeamman notkistimen käyttäminen talvibetoneissa auttaa nopeuttamaan sitoutumista kylmissä olosuhteissa. Finnsementin notkistimista esimerkiksi Varma-Parmix soveltuu tällaiseen käyttöön.

Lämpötila vaikuttaa huokostukseen
Lämpimämpi betonimassa vaatii tavallisesti korkeamman huokostinannostuksen ja päinvastoin. Kun massan lämpötila kelien viilentyessä saattaa laskea, voivat ilmamäärät betonissa nousta. Tätä kannattaa tarkkailla.

Varastoi ja kuljeta lisäaineet oikeassa lämpötilassa
Lisäaineiden osalta on hyvä muistaa, että ne tulee varastoida 5 – 25 °C lämpötilassa. Lämpötilan tulee olla tällä välillä myös lisäaineiden kuljetuksen aikana. Jos epäilet, että lisäaine on päässyt jäätymään, ota yhteyttä lisäainevalmistajaan.

Tee kivirouhetilaukset hyvissä ajoin
Koska talven pakkaset yhdessä vesi- ja lumisateiden kanssa tuovat omat haasteensa kivirouheiden lastaukseen ja kuljetukseen, kannattaa rouhetilaukset tehdä hyvissä ajoin. Riittävän ajoissa tulleet kivirouhetilaukset voidaan tehdä juuri murskatusta kiviaineksesta, jolloin kivirouheen kosteus on pienimmillään. On myös hyvä muistaa, että kivirouheet, erityisesti jäätymisherkät nollapohjaiset kivirouhelajitteet, voi tilata suursäkeissä, jotka on tarvittaessa helppo ottaa sisälle sulamaan ennen betonin valmistusta.