Suutarisen ekotehokas betoni eteni ensimmäisenä rakentamiseen – Rakentajat poikkeuksellisia edelläkävijöitä

Suutarinen yhtiöiden kunnianhimoinen kehitystyö ekologisuuden puolesta konkretisoituu mikkeliläisessä kerrostalossa.

Suutarinen yhtiöt on ensimmäisenä koko Suomessa vienyt ekotehokkaan betonin kaupalliseen rakentamiseen.
Rakennusliike Olan uuden kerrostalon rakenteet on tehty Suutarisen ekotehokkaalla betonilla, joten ensi kesänä valmistuvan uudisrakennuksen betoniratkaisut puolittavat rakentamisen hiilidioksidipäästöt. Taustalla on Suutarinen yhtiöiden pitkäjänteinen kehitystyö ekotehokkaan betonin parissa sekä pioneerihenkeä, joka yhdisti Suutarinen yhtiöt ja rakennusliike Olan.
– Meillä oli yhteinen halu tehdä konkreettisia tekoja ekologisemman rakentamisen puolesta, teollisuusneuvos Timo Suutarinen kertoo.

Suutarisen ekotehokas betoni perustuu Finnsementin vähäpäästöiseen Kolmossementtiin ja teollisuusneuvos Suutarisen kehittämään reseptiin.
Olan uudessa kerrostalossa kaikki betonityöt – perustukset, pilarit, väliseinät, parvekkeet, pintalattiat ja väestönsuoja – on tehty ekotehokkaalla betonilla.
Valmisbetoni ja elementit on valmistettu SBS-Betonin tehtaalla Mikkelin Tikkalassa. Sekä tuotantotyöt että rakentaminen ovat edenneet suunnitelmien mukaan.
– Ekotehokkaan betonin käyttö ei ole tuonut ongelmia tai muuttanut sovittuja aikatauluja, rakennusliike Olan työmaamestari Mikko Tuhkanen vahvistaa.

Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokosen mukaan Olan uusi kerrostalo on poikkeuksellinen kohde monella tavalla.
– Se on koko maassa ensimmäinen uudisrakennus, jossa ekotehokas betoni on todellisessa ja konkreettisessa sekä erittäin laajassa ja monipuolisessa käytössä, Ruokonen vahvistaa.
Ruokosen mukaan mikkeliläisen uudisrakennuksen työmaa on osoittanut, että ekologisempien rakennusmateriaalien käyttöä on turhaan arasteltu.
– Kun ominaisuudet on hiottu kohdalleen, ekotehokkaan betonin käyttö ei hidastanut työmaata, Ruokonen summaa.
Rakentamisen ekologisuutta kehitetään paljon Suomessa. Ruokonen muistuttaa, että Suutarinen ja rakennusyhtiö Ola ovat vapaaehtoisesti päättäneet viedä rakentamista ympäristöystävällisempään suuntaan.
– Ekotehokkuuden edistäminen ja siihen satsaaminen ovat yhteiskuntavastuun kantamista, Ruokonen näkee.

Suutarinen yhtiöt on ollut ekologisuudessa edelläkävijä, sillä ekotehokasta betonia on kehitetty yhtiössä kevättalvesta 2021 saakka.
– Kolmossementin ihan ensimmäinen erä tuli aikoinaan meille testattavaksi, Timo Suutarinen vahvistaa.
Suutarinen yhtiöt käytti ekotehokasta betonia ensimmäisenä Suomessa varastonsa perustuksiin, minkä jälkeen uutuusbetonia jatkokehitettiin elementteihin sopivaksi.
Suutarisen ekotehokkaan betonin raaka-aineina ovat Kolmossementti, tarkasti koostettu kiviaines, pienempi veden määrä ja kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on noin neljäsosa eurooppalaisen ympäristöselosteen mukaisesta. Lisäksi Tikkalan tehtaan ominaisuuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota.
Lopputuloksena on erittäin ekotehokas betoni.
– Yleensä ekologisuudessa pyritään ensin esimerkiksi kolmanneksen pienempiin päästölukuihin. Suutarinen on päässyt kunnianhimoisen kehitystyön avulla jopa 50 prosenttia vähäpäästöisempään tuotteeseen, Sini Ruokonen huomauttaa.

 

Teksti & kuvat: Tanja Rihu

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Finnsementin tuote- ja palvelukehitys vastaa rakennusalan muuttuviin tarpeisiin

Finnsementin tuote- ja palvelukehityksen ympärillä tapahtuu paljon. Kehitystyötämme vauhdittaa ja ohjaa usein käsi kädessä kulkevat vihreämmän rakentamisen vaatimukset sekä asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. LC-Ykkössementin syntyprosessi ja Betometrin uudet käyttötarpeet kertovat koko alan nykyisestä kehityksestä.

Back to top