Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Ihmislähtöisemmän työkulttuurin kehittäminen on ollut jo pitkään agendallamme ja työ jatkuu. Teknisillä ja raskailla teollisuudenaloilla yksilöt voivat helposti hävitä prosessien alle. Meillä ihmiset – tärkein voimavaramme – on nostettu toimintamme ja strategiamme keskiöön. Laitteita käyttävät ja liiketoimintaa pyörittävät lopulta yksilöt, joiden hyvinvointi ja viihtyvyys on menestyksemme perusta.

Uskallan väittää, että olemme onnistuneet työssämme. Sopivan kokoisessa ja joustavassa organisaatiossamme voimme tehdä monet asiat edelleen maanläheisesti ja pitää hierarkiat matalina. Meillä voi kuka tahansa käydä nykäisemässä toimitusjohtajaa hihasta kesken tehdasvierailun. Myös työurat Finnsementillä ovat perinteisesti olleet pitkiä. Näin ei olisi, jos töihin pitäisi tulla joka aamu hammasta purren.

Parasta tietoa työntekijöiden hyvinvoinnista ja ajatuksista saadaan tietysti kysymällä työntekijöiltä itseltään. Olemmekin teettäneet jo viitenä vuonna sitoutuneisuutta mittaavan PeoplePower-henkilöstökyselyn. Se on meille tärkeä työkalu, joka antaa arvokasta tietoa. Tästäkin kuuluu kiitos työntekijöillemme; finnsementtiläisten vastausaktiivisuus on ollut jokaisena viitenä vuonna 70–85 prosentin välillä. Erityisesti teollisuusyrityksessä tämä on loistava taso.

Parannusta vuosi vuodelta

Henkilöstökyselyn kokonaistuloksemme on parantunut joka vuosi. Vaikka parannettavaa riittää vieläkin, suunta on oikea. Jatkuva kehittäminen onkin olennainen osa Finnsementin toimintaa, eikä henkilöstötyö ole tässä asiassa poikkeus. Valmennamme esimerkiksi esihenkilöitämme jatkuvasti, mikä näkyy tasaisesti parantuneena johtamisindeksinä.

Kyselyn perusteella kollegat ovat finnsementtiläisille ehdottomasti yksi työn tärkeimmistä viihtyvyystekijöistä. Osastoillamme on vahva yhteishenki ja työntekijämme kokevat tulevansa arvostetuiksi omilla osastoillaan aiempia vuosia paremmin.

Aivan kaikessa ei voi onnistua. Uusimpien tulosten mukaan henkilöstömme sitoutuneisuus on laskenut hieman. Tämä on ymmärrettävää, kun otetaan huomioon talouden ja rakennusteollisuuden alakuloiset näkymät. Emme elä tyhjiössä ja ympäröivän yhteiskunnan ja markkinoiden tapahtumat vaikuttavat meihinkin. Toisaalta entistä isompi osa vastaajista arvioi olevansa vielä vuoden päästä Finnsementin palveluksessa.

Vastuullisuus ei ole jäänyt vain sanahelinäksi

Uusimmassa tutkimuksessa kysyimme ensimmäistä kertaa myös vastuullisuuteen liittyvistä teemoista. Halusimme selvittää, miten työntekijämme kokevat vastuullisuuden johtamisen sekä sosiaaliseen ja ympäristövastuuseen tekemämme panostukset. Ilokseni voin todeta tulosten olleen hyviä.

Finnsementtiläiset tietävät, mitä vastuullisuus tarkoittaa juuri heidän työnsä osalta. He kokevat, että heitä kannustetaan ja ohjataan toimimaan vastuullisilla tavoilla. Työntekijämme arvioivat sekä oman yksikkönsä että koko yrityksen vastuullisuuden korkealle.

Vastuullisuus on meille tärkeä asia ja keskeinen osa strategiaamme. Siksi onkin hienoa, että nämä asiat eivät ole jääneet vain ylätason puheiksi, vaan näkyvät aidosti finnsementtiläisten arkisessa aherruksessa.

Miltä seuraavat 110 vuotta näyttävät?

Suomalainen sementti juhlii tänä vuonna 110 vuoden mittaista taivaltaan. Pyöreitä vuosia vietettäessä on hyvä hetki muistella menneitä, mutta myös tähyillä tulevaan. Miltä näyttävät Finnsementin seuraavat 110 vuotta henkilöstöpolitiikan näkökulmasta?

Uskon, että tulevaisuudessa vaatimukset ihmisten johtamiselle kasvavat entisestään. Erityisesti uudet sukupolvet vaativat esihenkilöiltään uudenlaisia toimintamalleja. Työpaikka ei ole välttämättä enää kaikki kaikessa, ja sitä vaihdetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä.

Yrityksille tämä tarkoittaa sitä, että osaajista on pidettävä aiempaa tiukemmin kiinni. Itse uskon työn merkityksellisyyden olevan vielä aiempaakin keskeisempi vetovoimatekijä tulevaisuudessa. Henkilöstökyselymme perusteella meillä vastataan tähän vaatimukseen jo hyvin. Parannettavaa löytyy, mutta lähtökohdat ovat hyvät.

Pitkäjänteinen työ päihittää useimmiten pikavoittojen tavoittelun. Siksi me Finnsementillä jatkamme aherrustamme entistä ihmislähtöisemmän työkulttuurin eteen. Tasainen vuosittainen nousu tuottaa suuria tuloksia seuraavien 110 vuoden aikana.

Vuoden 2024 kesätyöhaku on käynnissä

Onko sinulla tai tutullasi vielä kesäsuunnitelmat avoinna?

Me Finnsementillä rekrytoimme tänäkin vuonna kesäharjoittelijoita Lappeenrannan, Paraisten ja Raahen tehtaillemme. Tarjoamme mielenkiintoisia tehtäviä sekä kivat ja osaavat työkaverit. Kesätyöt meillä ovat myös loistava polku vakituiseen työpaikkaan Finnsementillä.

Tutustu avoimiin paikkoihin täältä.

Laura Nurmi
henkilöstöjohtaja

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Finnsementin tuote- ja palvelukehitys vastaa rakennusalan muuttuviin tarpeisiin

Finnsementin tuote- ja palvelukehityksen ympärillä tapahtuu paljon. Kehitystyötämme vauhdittaa ja ohjaa usein käsi kädessä kulkevat vihreämmän rakentamisen vaatimukset sekä asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. LC-Ykkössementin syntyprosessi ja Betometrin uudet käyttötarpeet kertovat koko alan nykyisestä kehityksestä.

Back to top