Uusi arinajäähdytin on merkittävä loikka vähähiilisyystyössä

Finnsementin Paraisten tehtaalla otettiin huhtikuun alussa käyttöön uusi arinajäähdytin, joka lisää klinkkeriuunin energiatehokkuutta ja laskee tehtaan kokonaispäästöjä jopa 10 prosentilla. Uudistus on iso askel kohti Finnsementin päästövähennystavoitteita ja antaa esimakua lähitulevaisuuden lisäpanostuksista vähähiiliseen sementintuotantoon.

Me Finnsementillä olemme viime vuosina panostaneet historiallisen paljon vähähiilisyyteen sekä tuotantomme kehittämiseen. Paraisten tehtaamme uusi arinajäähdytin on tästä erityisen hieno esimerkki.

Vihreän rakentamisen edelläkävijöinä teemme jatkuvasti töitä omien päästövähennystavoitteidemme saavuttamiseksi. Leikkaamme päästöjämme aktiivisen tuotekehityksemme lisäksi juuri tuotantomenetelmien uudistamisella sekä kierrätyspolttoaineiden käytön lisäämisellä. Uusi arinajäähdytin on tärkeä edistysaskel työssämme. 

Jäähdytin lisää Paraisten uunin energiatehokkuutta huomattavasti, ja uunin ylijäämälämpö pystytään hyödyntämään klinkkerin polttoprosessin tehostamisessa sekä kaukolämpönä Paraisten kaupungille. Uusi SRF-syöttölaitteisto mahdollistaa kierrätyspolttoaineiden aiempaa tehokkaamman hyödyntämisen, mikä vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta. Uusi bypass-järjestelmä parantaa uunin ajettavuutta ja vähentää häiriöitä. Kokonaisuudessaan projektin on arvioitu vähentävän Paraisten tehtaamme kokonaispäästöjä jopa 10 prosenttia. 

Osoitus kovasta osaamisesta 

Uusi arinajäähdytin on osa Paraisten uunin laajempaa modernisointia, jota olemme tehneet jo aikaisemmin ja tulemme tekemään jatkossakin. Nyt valmistunut projekti on kuitenkin mittakaavaltaan ja aikajänteeltään omaa luokkaansa. Se on ollut myös erinomainen osoitus rautaisesta osaamisesta, jota meiltä Finnsementiltä löytyy. 

Koko projekti toteutettiin täysin suunnitellussa budjetissa ja aikataulussa – jäähdyttimen katto nostettiin paikalleen tarkalleen suunniteltuna päivänä. Mikä tärkeintä, uudistus ei vaikuttanut tuotantovarmuuteemme tai tuotteidemme saatavuuteen. 

Tämä on juhlimisen arvoinen saavutus – mutta samalla kuitenkin vain yksi askel pitkäjänteisessä kehitystyössämme. Pysy kuulolla ja seuraa matkaamme kohti sementin vähähiilistä tulevaisuutta. 

Tommy Ranta
operatiivinen ja kaupallinen johtaja

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Back to top