Vauhti kiihtyy – Finnsementti pudottaa neljänneksen kokonaispäästöistään vuoteen 2030 mennessä

Olemme Finnsementissä tehneet lujasti töitä sementintuotannon päästöjen vähentämiseksi jo pitkään. Nyt voimme todeta, että hiilidioksidipäästöjen vähennysvauhtimme vain paranee koko ajan.

Jo viime kesänä radiohitiksi nousi turkulaisduo Matin ja Tepon 1980-luvun lopulla julkaistusta laulusta tehty versio. Siinä lauletaan että ”Minä tunnen, kuinka vauhti kiihtyy”. Näin tapahtuu myös päästöjä vähentävässä työssämme.

Vertaus on kevyt ja leikkimielinen, mutta tavoitteemme eivät ole. Vauhtiamme kiihdyttää erityisesti se, että asetimme uudeksi tavoitteeksemme vähentää kokonaispäästöjämme vuoden 2020 tasosta 25 prosenttia seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.  Vuoteen 2030 asetettu tavoite saavutetaan keinoin, jotka ovat tiedossamme jo nyt.

Merkittävin päästövähennysten mahdollistaja meille on pitkäjänteinen tuotekehityksemme, jossa olemme onnistuneet erinomaisen hyvin.  Loppukesästä 2021 lanseeraamamme Kolmossementti on tällä hetkellä markkinoiden vähäpäästöisin sementti. Se on myös yhtiömme nopeimmin myyntiään lisäävä sementti.

Lisävauhtia meille antavat hankkeet, joiden ansiosta pystymme lisäämään kierrätyspolttoaineiden käyttöä. Lappeenrannan tehtaalla pääpolttimen syöttöjärjestelmän uusinta on näistä pisimmällä. Sen avulla kierrätyspolttoaineiden osuus tehtaalla voidaan nostaa jopa 80 prosenttiin nykyisestä reilusta 60 prosentista.

40 prosentin päästövähennys Kolmossementillä

Kolmossementin ansiosta betonin hiilidioksidipäästöjä pystytään pudottamaan jopa 40 prosenttia, kun vertailukohteena ovat CEM I -sementit. Vauhtiloikka on todella iso, sillä aiemmin markkinoille tuotuun vähäpäästöiseen Oiva-sementtiinkin verrattuna Kolmossementin päästövähennys on peräti neljännes.

Kolmossementin ympäristöystävällisyys perustuu paitsi seosaineiden lisäykseen myös betonireseptissä tarvittavan veden vähyyteen. Kuutioon betonia tarvitaan myös aiempaa vähemmän sementtiä, mikä osaltaan pienentää päästöjä.

Asiakkaidemme tyytyväisyys Kolmossementtiin todistaa sen, että vähähiiliset sementtilaadut ovat lyömässä itsensä läpi ja muuttumassa rakennusteollisuudessa valtavirraksi. Tämä on kehitys, jota olemme toivoneet ja odottaneet. Ja valtavan iso askel koko rakennusalan hiilineutraaliustavoitematkalla.

Voima löytyy yhteistyöstä

Keinoja sementti- ja betoniteollisuuden päästövähennyksiin etsitään laajalla rintamalla. Finnsementti on mukana useissa päästövähennyksiin tähtäävissä tutkimus- ja pilottihankkeissa. Niissä selvitetään muun muassa hiilidioksidin talteenottoa. Kehitystyötä tehdään esimerkiksi Åbo Akademin, VTT:n ja LUT-yliopiston kanssa.  Tuorein yhteistyö Betoniteollisuus ry:n ja Aalto-yliopiston hankkeessa käynnistyi Loikka-nimisenä maaliskuussa.

Betoniteollisuuden lisäksi koko rakennusteollisuus on herännyt siihen, että vähähiilinen sementti mahdollistaa ympäristöloikan betonirakentamisessa ja antaa kilpailuedun rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkeä laskettaessa. Jotta suomalaisen rakennusteollisuuden päästövähennysvauhti säilyisi, on tärkeää entisestään tiivistää yhteistyötä alan toimijoiden kesken.

 

Toimitusjohtaja
Reijo Kostiainen

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Back to top