Finnsementti tukee kumppaneitaan muutoksessa – Laukaan Betoni tähtää Lean-osaajaksi

Keski-Suomessa toimiva Laukaan Betoni Oy ottaa askeleita kohti Lean-ajattelua ja sujuvampaa työn arkea. Tukea toimintakulttuurin muutokseen saatiin pitkäaikaiselta kumppanilta Finnsementiltä.

Monien organisaatioiden hyödyntämä Lean-ajattelu perustuu toiminnan sujuvoittamiseen ja hukan minimointiin. Lean on ennen kaikkea tapa ajatella, toimia ja johtaa, mutta sisältää myös monenlaisia menetelmiä ja työkaluja.

– Vaikka osaamisemme perustuu kokemuksella karttuneeseen ammattitaitoon ja rakennusperinteeseen, on uudistuminen menestymisen elinehto. Siihen tarvitaan uudenlaisia tapoja toimia, kertoo vuonna 1993 perustetun Laukaan Betoni Oy:n toimitusjohtaja Paavo Elomaa.

Kimmokkeen leanimpaan tekemiseen Laukaan Betoni sai pitkäaikaiselta sementintoimittajaltaan Finnsementiltä, jossa Lean-ajattelu on ollut osa arkea jo vuodesta 2012.

– Kiteytetysti voidaan sanoa, että tarkoitus ei ole juosta nopeammin, vaan kävellä lyhyempi matka. Lean-ajattelun ohjaamalla pitkäjänteisellä työllä pyrimme parantamaan toimintamme laatua ja tehokkuutta, kertoo Finnsementin Paraisten tehtaan johtaja Tommy Ranta. Finnsementillä Lean-ajattelulla onkin saavutettu merkittäviä säästöjä muun muassa kunnossapidossa tehokkaamman toiminnan myötä.

Vuonna 2019 Laukaan Betonilla lanseerattu Lean 6S -malli näkyy työn arjessa selkeämpinä pelisääntöinä ja sujuvampana työskentelynä. Kehitystä ajaa eteenpäin oma projektivastaaja, jonka lisäksi lanseerausvaiheen tukea saatiin Finnsementiltä ja Jyväskylän ammattikorkeakoululta.

Kumppanuus on osaamisen jakamista

Keväällä Laukaan Betoni pääsi tutustumaan Finnsementin Lean-osaamiseen Paraisten tehtaalla. Finnsementin tehtailla vierailee vuosittain satoja asiakkaita ja yhteistyökumppaneita tutustumassa tehtaan toimintaan ja käytäntöihin.

– Oli hienoa päästä näkemään Finnsementin arkea ja työkulttuuria paikan päällä. Tehdasvierailulla näimme, miten hommat käytännössä toimivat, mikä oli monelle meistä iso juttu, Elomaa kertoo ja lisää innostuneiden työntekijöiden olevan onnistuneen muutoksen kivijalka.

Myös vuosien kumppanuus saa kehuja. Monet Laukaan Betonin toiminnan uudistukset ovat saaneet alkunsa Finnsementin aloitteesta ja ehdotuksesta.

– Finnsementti on meille eräänlainen mentori yritysmaailmassa. Sieltä ehdotetaan aktiivisesti uusia juttuja, joista voimme ottaa onkeemme. Esimerkiksi Finnsementin suositteleman itsetiivistyvän betonin käyttöönotto tuotti meille valtavasti helpotusta ja nosti tuotantokapasiteettiamme. On hienoa, että heidän vankka osaamisensa ja parhaat kokemukset päätyvät myös meidän kumppaneiden käyttöön, Elomaa kiittelee.

– Paras tulos syntyy yhteistyöllä. Jaamme mielellämme kokemuksiamme ja hyväksi havaittuja toimintamallejamme myös asiakkaidemme kanssa, Ranta jatkaa.

Molemmat ovat huomanneet, etteivät muutokset tapahdu hetkessä. Jatkuva yhteistyö pitää kuitenkin yllä kehitystä.

– On hienoa huomata, että koko ala kehittyy ja uudistuu. Vuosien päästä on taas helpompi katsoa taaksepäin ja huomata isoja muutoksia tapahtuneen, Elomaa kertoo.

 

Teksti: Eveliina Miettunen

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Hiilineutraali tulevaisuus rakentuu monista eri palasista

EU-taksonomia ja erilaiset päästövähennystavoitteet tiukentuvat ja tulevaisuudessa vain vähähiiliselle rakentamiselle on kysyntää. Vihreän rakentamisen edelläkävijänä Finnsementin tavoitteena on vähentää oman toiminnan hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Back to top