Laukaan Betoni käyttää itsetiivistyvää betonia

Laukaan Betoni otti elementeissään käyttöön itsetiivistyvän betonin ja Varma-Parmix-notkistimen. Laadun parantumisen lisäksi myös betoninvalajien työtaakka on helpottunut ja työ nopeutunut.  

Jyväskylän keskustan Syke-kerrostalon kattoterassilta saa kokonaiskuvan kaupungista: useita uusia taloja on noussut varsinkin Jyväsjärven rantaan, Lutakkoon sekä Kankaan vanhaan tehdasmiljööseen.

Urbaania maisemaa ihailevat Laukaan Betonin toimitusjohtaja Paavo Elomaa, myyntipäällikkö Jukka Elomaa, valmisbetonivastaava Jorma Helin sekä Peabin tuotantopäällikkö Pekka Puustelli.

Monessa kaupungin kerrostalossa näkyy kummankin yrityksen kädenjälki: elementit saatiin Laukaan Betonilta, rakentamisesta vastasi Peab. Niin myös Syke-kerrostalossa.

Laatuvaatimukset tiukkenevat

Miesten puheenaiheena ovat rakennusteollisuuden yhä kovemmat laatuvaatimukset.

– Laatuvaatimukset kiristyvät koko ajan, ja loppuasiakkaat vaativat täydellistä työtä, Peabin tuotantopäällikkö Pekka Puustelli toteaa viime vuosien kehityksestä rakennusalalla.

– Ei voi tulla kysymykseen, että rakennustyömaalle viedään elementtitehtaalta ”aihion” asteella olevia elementtejä, Laukaan Betonin myyntipäällikkö Jukka Elomaa komppaa.

Tasaisen pinnan ja riittävän lujuuden lisäksi elementtien on oltava oikeankokoisia. Kuin duploja, jotka napsahtavat helposti toistensa kylkeen.

– Jokaisen sivun ja särmän pitää olla millilleen piirustusten mukainen, jotta toinen elementti saadaan siihen liitettyä, rakennuttaja ja betoninvalmistajat toteavat.

Kerralla valmista

Asiakas vaatii rakennuttajalta myös toimitusvarmuutta. Senkin takia elementtien oikea koko on olennaista; seuraavat työvaiheet seisovat, jos elementti menee uusiksi.

Laukaan Betonin toimitusjohtaja Elomaa henkilöstöineen on vastannut asiakkaan ja loppuasiakkaan laatutoiveisiin monella tavalla. Yksi viime aikojen onnistumisista on ollut Varma-Parmix-notkistimen käyttöönotto betonin valmistuksessa.

Elomaan mukaan itsetiivistyvän betonin ja lisäainenotkistimen käytöstä on tullut asiakkailta hyvää palautetta. Peabin Puustelli on nähnyt muutoksen jälkitöiden vähenemisenä.

Työtaakka keventynyt

Tasaisemman pinnan ja täsmällisempien elementtimittojen lisäksi myös henkilöstön työtaakka on vähentynyt. Itsetiivistyvät betonit ovat helpommin työstettäviä. Betonimassa leviää helposti, ja tuore betonimassa pysyy hyvin koossa.

Toisin sanoen työ Laukaan Betonin elementtitehtaalla on käynyt kevyemmäksi.

– Viimeiset tunnit iltapäivällä voivat olla betoninvalajalle todella raskaita. Nyt kun elementtien valmistus on fyysisesti kevyempää ja siihen menee aiempaa vähemmän aikaa, aikataulussa pysyminen on helpompaa ja työnjälki parempaa, Elomaa vertaa.

Yksi notkistimen käytön etu on se, että elementin pinta tasoittuu kevyesti ja raskas hiertovaihe jää pois. Toimitusjohtajan mukaan nopeampi ja kevyempi valuprosessi edistää henkilöstön jaksamista.

– Pitkällä aikavälillä se tulee varmasti pidentämään työntekijöiden työvuosia, Elomaa arvioi.

Testauksia ja yhteistyötä

Itsetiivistyvän betonin käyttö elementtien valmistuksessa on viime aikoina lisääntynyt. Vesiliukoisia polykarboksylaatteja sisältävä notkistin erottaa sementtipartikkelit toisistaan. Toisin sanoen prosessi parantaa betonin juoksevuutta ilman lisäveden annostelua.

Finnsementin valikoimissa on useita eri käyttötarkoituksiin kehitettyjä lisäaineita. Laukaan Betoni siirtyi itsetiivistyvän betonin käyttöön Varma-Parmixin avulla vuosi sitten. Käyttöönottoa edelsi it-betonireseptien kehittäminen ja testaus yhdessä Finnsementin teknisen tuen kanssa.

Valmisbetonivastaava Jorma Helinin mukaan yhteistyön merkitys korostuu koekäyttö- ja aloitusvaiheessa.

– Jos on tullut ongelmia, niitä on ratkottu yhdessä, sanoo Helin.

Uutuustuote myy hyvin

Varma-Parmix lanseerattiin syksyllä 2015. Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakson mukaan Varma-Parmix eroaa muista tuotteista erityisesti hyvän koossapysyvyyden sekä nopeimpia elementin valmistukseen kehitettyjä notkistimia hieman pidemmän työstöajan suhteen.

– Noin 40 minuutin työstöaika antaa valumiehelle sopivasti aikaa työstää ja viimeistellä elementin valu ennen pintojen tekoa.

Marjalaakson mukaan tuote sopii kaikkiin elementin valmistustarpeisiin ja erinomaisesti seinäelementteihin.

– Olemme tehneet Varma-Parmixilla viimeisen puolentoista vuoden aikana useita onnistuneita testejä ja saaneet sekä tuotteesta että testeistä hyvää palautetta asiakkailta. Tuote alkaa olla jo tuttu asiakkaille, ja toimitukset ovat uusien käyttäjien myötä tasaisessa kasvussa.

Uuden ”lapsen” nimeäminen oli tosin hieman haastavaa.

– Taisimme osua nimeämisessä nappiin yhdessä tuotepäällikkö Satu Kosomaan kanssa, sillä yksi ensimmäisistä Varma-Parmixin käyttöön ottaneista asiakkaista kommentoi heti testien jälkeen leikkisästi: varmaan on varmempi luottaa Varmaan.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Sementti-lehdessä 2/2017. Teksti Anne Repo, kuvat Mikko Vähäniitty.

Back to top