Finnsementti tuo markkinoille uuden, tähän asti vähäpäästöisimmän sementin

Suomen ensimmäisen vähähiilisen sementin, Kolmossementin, lanseerauksen (syksy 2021) jälkeen Finnsementti tuo jälleen uuden vähähiilisen sementtituotteen markkinoille. Yhtiön vähäpäästöisimmän sementin, KolmosBertan, ominaispäästöt ovat enää noin kolmannes CEM I -sementtien päästöistä.

KolmosBertta tuodaan markkinoille syyskuun 2023 alusta Raahen ja Paraisten tehtailta. KolmosBertan vähäpäästöisyys perustuu siihen, että sementissä klinkkerin määrää on pystytty vähentämään merkittävästi ja masuunikuonan osuus on nostettu noin 70 prosenttiin.

 – Karkeasti voisi sanoa, mitä vähemmän klinkkeriä, sitä pienemmät päästöt. Tähän olemme tuotekehityksessämme tähdänneet ja tämän kanssa teemme edelleen töitä, Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen sanoo.

Pitkäjänteinen tuotekehitystyö on Finnsementille keskeinen keino vähentää päästöjä ja merkittävä osa yhtiön päästövähennysohjelmaa. Yhtiö aikoo pudottaa kokonaispäästöjään 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteena rakennusalan kokonaispäästöjen vähentäminen 

Suuren masuunikuonamäärän ansioista KolmosBertalla valmistetun betonin kemiallinen kestävyys on erittäin hyvä ja se onkin myös sulfaatinkestävä sementti. KolmosBertta on matalan lämmöntuoton sementti ja soveltuu hyvin massiivisten rakenteiden valamiseen.

 – Vähäpäästöisillä sementeillä saavutetaan samat loppulujuudet kuin perinteisillä sementtilaaduilla. Asiakastarve on meillä tuotekehityksen lähtökohta. Kehitystyö on toteutettu yhdessä asiakkaidemme kanssa. Yhteisenä tavoitteena on koko rakennusteollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, myynnin tiimipäällikkö Iiro Aro Finnsementiltä kertoo.

 Käynnissä lukuisia hankkeita

Seossementtien tuotekehityksen lisäksi Finnsementillä on käynnissä tuotantoon liittyviä kehityshankkeita, joiden ansiosta kierrätyspolttoaineiden käyttöä pystytään edelleen lisäämään. Esimerkiksi Lappeenrannan tehtaalla tehty pääpolttimen syöttöjärjestelmän uusinta mahdollistaa kierrätyspolttoaineiden osuuden noston jopa 80 prosenttiin nykyisestä reilusta 60 prosentista.

 – Nyt teemme kaikkemme olemassa olevien keinojen avulla. Tuleviin isoihin teknologialoikkiin, jotka mahdollistavat edelleen mittavia sementintuotannon päästövähennyksiä, kohdistuu toki kovia toiveita, Aro sanoo.

Tapoja sementti- ja betoniteollisuuden päästövähennyksiin etsitään laajalla rintamalla. Finnsementti on mukana useissa päästövähennyksiin tähtäävissä tutkimus- ja pilottihankkeissa. Niissä selvitetään muun muassa hiilidioksidin talteenottoa. Kehitystyötä tehdään esimerkiksi Åbo Akademin, VTT:n ja LUT-yliopiston kanssa. Viime vuonna käynnistyi Loikka-hanke Betoniteollisuus ry:n ja Aalto-yliopiston kanssa.

Tutustu KolmosBertan teknisiin ominaisuuksiin.

 

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Finnsementin tuote- ja palvelukehitys vastaa rakennusalan muuttuviin tarpeisiin

Finnsementin tuote- ja palvelukehityksen ympärillä tapahtuu paljon. Kehitystyötämme vauhdittaa ja ohjaa usein käsi kädessä kulkevat vihreämmän rakentamisen vaatimukset sekä asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. LC-Ykkössementin syntyprosessi ja Betometrin uudet käyttötarpeet kertovat koko alan nykyisestä kehityksestä.

Back to top