Ilmasto ei odota poikkeusaikanakaan

On vaikea kuvitella nyky-yhteiskuntaa ilman betonia, sillä tämä maailman käytetyin rakennusmateriaali ympäröi meitä kaikkialla. Siksi meiltä sementinvalmistajilta odotetaan ilmastotekoja, joiden merkitystä ei sovi unohtaa poikkeusaikanakaan. Haaste on otettu vastaan.

Sementtiä valmistetaan maailmanlaajuisesti noin 4–4,5 miljardia tonnia vuosittain. Tämä asettaa meille sementinvalmistajille suuren vastuun siitä, että tuotanto on niin ympäristöystävällistä ja tehokasta kuin se valmistamisen kannalta on mahdollista.

Olemme Finnsementillä ottaneet ympäristöhaasteen vastaan ja käärineet hihamme. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi muun muassa lisäämällä kierrätettyjen polttoaineiden käyttöä, suodattamalla kaikki päästömme sekä korvaamalla uusiutumattomia raaka-aineita kierrätysmateriaaleilla.

Tuloksia on jo nähtävissä. Olemme onnistuneet vähentämään hiukkasten, typen oksidien ja rikkidioksidien päästöjä alle kolmannekseen kymmenen vuoden takaisesta tasosta, ja kierrätyspolttoaineiden osuus tuotannon kokonaisenergiantarpeesta on saatu nostettua jo 40 prosenttiin.

Katseet tulevaisuuteen

Mennyt vuosi on ollut meille ilmastotyön näkökulmasta merkittävä. Uuden Oiva-sementin lanseeraus sekä Raahen tuotantolaitokseen tehty merkittävä investointi ovat olleet suuria askeleita kohti ympäristöystävällisempää sementintuotantoa. Viimeisimpänä investoimme Paraisten tehtaan uuteen suodatusjärjestelmään, mikä pienentää entisestään tehtaan pienhiukkaspäästöjä ja parantaa ilmanlaatua tehtaan lähiympäristössä.

Työmme puhtaamman sementin puolesta jatkuu. Tulemme tulevaisuudessakin investoimaan uusiin päästöjä vähentäviin menetelmiin, panostamaan tuotekehityksessämme matalamman CO2-tason sementteihin sekä lisäämään määrätietoisesti vaihtoehtoisten polttoaineiden ja raaka-aineiden määrää tuotannossamme. Lisäksi olemme mukana useassa suomalaisessa ja kansainvälisessä tutkimushankkeessa, joissa haemme läpimurtoa tulevaisuuden päästövähennyksiin.

Poikkeuksellinen kevät on vaikuttanut niin meidän kuin muidenkin toimijoiden arkeen ja nostanut uudet haasteet etualalle. Katseet on kuitenkin käännettävä nykyhetkestä taas vahvasti tulevaan – ilmasto ei odota. Siksi otamme tässäkin ajassa niin pieniä kuin isojakin askeleita kohti vähäpäästöisempää tulevaisuutta.

Lue lisää  Finnsementin ilmastoteoista  tuoreesta ympäristöraportistamme! 

Miikka Riionheimo
toimitusjohtaja, Finnsementti Oy

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Finnsementin tuote- ja palvelukehitys vastaa rakennusalan muuttuviin tarpeisiin

Finnsementin tuote- ja palvelukehityksen ympärillä tapahtuu paljon. Kehitystyötämme vauhdittaa ja ohjaa usein käsi kädessä kulkevat vihreämmän rakentamisen vaatimukset sekä asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. LC-Ykkössementin syntyprosessi ja Betometrin uudet käyttötarpeet kertovat koko alan nykyisestä kehityksestä.

Back to top