Pölyt minimiin uudella suodattimella

Keväällä asennettu uusi pussisuodatin pudotti Paraisten tehtaan pölypäästöt lähelle nollaa.

Sementin valmistuksessa päästöjen minimointi on oleellista. Kesällä 2018 voimaan tulleen ympäristöluvan mukaan tehtaan pölypäästöjen on oltava alle 20 mg, kun sitä edeltävä lupa salli 30 mg.

Vaikka lupamuutoksessa oli reilusti siirtymäaikaa, Paraisilla ryhdyttiin muutoksen edellyttämiin muutostöihin saman tien sen tultua julki. Suodattimen vaihtaminen on iso investointi joka vaatii tarkkoja suunnitelmia muun muassa asennusaikataulujen suhteen.

­­­– Tiesimme, että vanhalla sähkösuodattimella emme pääse ympäristöluvan vaatimiin uusiin rajoihin. Aloimmekin heti kartoittaa sopivampia vaihtoehtoja, tehtaanjohtaja Tommy Ranta kertoo.

– Alusta asti tavoitteenamme oli hankkia paras mahdollinen laitteisto pölypäästöjen vähentämiseksi.

Kun eri tekniikoita hyödyntävistä ratkaisuista oli tehty valinta, alkoivat esityöt. Valmistelevia töitä ryhdyttiin tekemään jo viime vuonna vuosiseisokin aikana ja kesällä. Samalla päästiin kilpailuttamaan laitetoimittajia, joista tarjouskilpailun perusteella valittiin italialainen Redecam.

Tämän kevään vuosihuollossa Italiasta alettiin toimittaa osia, joista suodatin koottiin.

– Vuosihuollossa vanha suodatin poistettiin, ja uusi laite hitsattiin kasaan tässä meidän pihalla, Ranta kertoo.

– Asennusvaiheessa tarvittiin paljon isoja nostoja, joita kevään tuulet eivät ainakaan helpottaneet. Myös koronaepidemia toi lisähaasteita asennukseen, jota jouduttiin johtamaan etänä Italiasta. Asentaminen ja yhteydenpito saatiin kuitenkin sujumaan pienissä haasteissakin hyvin, ja suodatinyksikkö otettiin onnistuneesti käyttöön huhtikuussa.

Tommy Ranta tarkentaa, että vaikka projektissa puhutaan pussisuodattimesta, U6 Bag Filter -suodatin ei ole yksittäinen laite, vaan merkittävän kokoinen laatikkomainen rakennelma. Käytännössä tehtaan katolla on noin 50×20-metrinen konehuone, joka on täynnä viimeisintä tekniikkaa.

Suodatin on osoittautunut toimivaksi.

– Käynnistyksen jälkeen sekä uuni että uusi suodatin ovat toimineet hyvin. Pölypäästöt ovat nyt täysin toisella tasolla kuin aikaisemmin, päästöt ovat pudonneet alle viiteen milligrammaan kuutiota kohden, joten uusi suodatin toimii todella hyvin, tehtaanjohtaja toteaa tyytyväisenä.

– Lähinaapureiltakin on tullut paljon positiivista palautetta, Tommy Ranta kertoo.

Juttu julkaistiin Sementti-lehdessä 2/2020. Teksti: Minna Saano, kuva: Finnsementti.

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Hiilineutraali tulevaisuus rakentuu monista eri palasista

EU-taksonomia ja erilaiset päästövähennystavoitteet tiukentuvat ja tulevaisuudessa vain vähähiiliselle rakentamiselle on kysyntää. Vihreän rakentamisen edelläkävijänä Finnsementin tavoitteena on vähentää oman toiminnan hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Back to top