Lappeenrantaan huippu-uuni

Lappeenrannan uusi sementtiuuni aloitti toimintansa 2007. Se on edelleen teknisesti alansa huippu.

Paraisten Kalkkivuori käynnisti sementin valmistuksen Lappeenrannassa 1935. Toiminnan jatkuvuus on ollut kerran vaakalaudalla. 2000-luvun alussa käytössä olleiden uunien tekniikka oli vanhentunut. Erityisesti typpioksidipäästöt olivat aivan liian korkeat. Tuolloin selvitettiin Lappeenrannan tehtaan sulkemista ja sementin tuontia siihen aikaan 25-prosenttisesti omistetulta Kundan tehtaalta Virosta. Suunnitelma ei edennyt, vaan tehtiin laskelmat vanhojen uunien parantamisesta. Se ei olisi ollut taloudellisesti mielekästä, joten ryhdyttiin miettimään uuden uunin hankkimista.

Tarjouskilpailun voitti vanha tuttu, suomalaisten sementtitehtaiden hovihankkija F.L. Smidth A/S, joka oli siirtynyt täysin uuteen, energiatehokkaaseen ja ympäristöä säästävään teknologiaan.
Suurin muutos uudessa uunissa verrattuna vanhoihin on polttoaineen syötössä ja jäähdytysteknologiassa. Puolet polttoaineesta syötetään esilämmittimeen, joka lyhentää uunin pituutta ja parantaa energiatehokkuutta. Jäähdytys hoituu arinajäähdytyksellä erillään uunista: noin tuhanteen asteeseen kuumentunut jäähdytysilma johdetaan esilämmittimeen, mikä sekin säästää huomattavasti energiaa.

Uusi uuni maksoi lähes 40 miljoonaa euroa. Se edustaa alan nykyaikaisinta teknologiaa ja mikä tärkeintä, sen avulla päästään nykyisiin ympäristötavoitteisiin. Uuni kuluttaa neljänneksen vähemmän lämpöä ja tuottaa alle puolet vähemmän typpioksidipäästöjä kuin vanhat uunit.

Back to top