Sementin seuraavat 100 vuotta

Satavuotiaan suomalaisen sementin juhlavuosi on nyt takana. Se kului työn merkeissä ja niin aiomme jatkaakin. Sementillä on tulevaisuus edessään, sillä sitä tarvitaan aina.

Rakentamista on vaikea kuvitella ilman sementtiä ja betonia. Taloussuhdanteet heittelevät ja vaikuttavat rakentamisen volyymiin. Se näkyy myös sementin kysynnässä, mutta sementin tulevaisuudesta ei ole syytä olla huolissaan.

Betoni on maailman yleisin rakennusaine. Sen ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Betoni on palon kestävä, muokattava, luja, ääntä eristävä ja kierrätettävä. Niitä ominaisuuksia tarvitaan myös tulevaisuudessa – kuten sementtiäkin.

Betonin lisäksi sementtiä käytetään myös laasteissa, tasoitteissa ja maaperän stabiloinnissa.
Sementin lujuus on yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista. Sementillä on myös muita ominaisuuksia, jotka vaikuttavat oleellisesti betonien ja laastien valmistukseen sekä niiden laatuun. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa sementin kemiallinen koostumus ja seosaineet, sementin reaktiot veden kanssa, sitoutuminen sekä lujuudenkehitysnopeus, hienous/vedentarve ja lämmönkehitys.

Rakentamisessa saadaan paras lopputulos, kun käytetään oikeaa materiaalia oikeassa paikassa. Suomalaisen rakentamisen laadun ja tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että annetaan asiantuntijoiden suunnitella rakenteet ottaen huomioon materiaalien parhaat ominaisuudet.
Suomalaisen, teollisesti tuotetun sementin seuraavat sata vuotta voivat alkaa.

Back to top