Väre-rakennukseen helppohoitoinen SR-lattia

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennukseen haluttiin kulutuskestävä, helppohoitoinen ja hyvännäköinen lattia. Kriteerit täytti SR-sementistä valmistettu betonilattia.

Betonipinnat ovat jo pitkään olleet suosittuja seinissä. Viime vuosina esille jääviä betonipintoja on alkanut näkyä yhä useammin myös varsin näyttävien tilojen lattioissa. Myös syksyllä 2018

käyttöön otettuun Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun (ARTS) Väre-rakennukseen Otaniemeen tehtiin betonilattia.

Väre valmistuu keskelle Otaniemeä noin 3 000 opiskelijan ja henkilöstön jäsenen akateemiseksi kotipesäksi. Rakennus sisältää myös Metrokeskuksen kaupallisine palveluineen.                       

Väreessä on kerrosalaa vajaat 30 000 neliötä. Siitä reippaasti yli 20 000 neliötä on SR-sementistä valmistettua betonilattiaa. SR-lattia löytyy korkeakoulurakennuksen kaikista kerroksista ja myös Metrokeskuksen käytävistä.   

Hyvä ratkaisu sisäilmankin kannalta 

Väreeseen sekä arkkitehti että Aalto-yliopisto halusivat kulutuskestävän, helppohoitoisen ja hyvännäköisen lattian.

– Betonilattia täyttää kriteerit. Lisäksi se sopii visuaalisesti muutenkin paikoitellen esille jääviin betonipintoihin, sanoo Aalto-yliopiston rakennuttamisesta vastaava johtaja Jarmo Wilander.

Toteutuksesta vastanneen Bermanto Oy:n betonilattioiden ja pumppauksen toimialajohtaja Max Vuorio muistuttaa vielä ratkaisun terveellisyydestä.

– Koska betonilattiassa ei ole suljettua pintaa, siihen mahdollisesti jäänyt tai lattiaan jostain tullut kosteus pääsee hyvin kuivumaan. Sisäilman kannalta betonilattia on siis erinomainen ratkaisu.

Väreen pohjakerroksessa ja käytävillä lattiat jätetään valtaosin betonipintaisiksi. Ylempien kerrosten opetustiloissa betonin päälle asennetaan palahuopamattoa vaimentamaan kaikua. Wilanderin mukaan myös muun muassa kattopintaan ja kalusteisiin on suunniteltu akustointiratkaisuja.

Pieni kutistuma on suuri etu

SR-sementtiä käytettiin Väreen lattioissa jo maanvaraisten laattojen ja kerroksiin tehtyjen paalulaattojen betonissa.  

Tartuntapinnan maksimoimiseksi kerroksiin valmistetut välipohjat sinkopuhallettiin, minkä jälkeen ne imuroitiin ja puhdistettiin huolellisesti. Välipohjiin asennettiin rakenne-, kutistuma- ja halkaisuteräkset sekä induktiotunnistimet. Paalulaattojen päälle levitettiin kapillaarissoraa.

Myös pintavalun betoni valmistettiin SR-sementistä.

– Betonilattian pinta aina hieman kutistuu, mutta sen pohjalla oleva paalulaatta ei. Siitä huolimatta pinta ei saa halkeilla eikä irtoilla. SR-sementin pieni kutistuma on oleellinen etu toteutuksen kannalta, Vuorio selittää.

– SR-sementti helpottaa myös pintaa kovettavan ja sävyttävän kuivasirotteen käyttöä. Kuivasirote koostuu sideaineena käytetystä sementistä, runkoaineesta ja lisäaineista. Väreessä kuivasirotteen runkoaineena käytettiin kvartsia ja lisäaineena pinnan sulkevaa silikaattia. Lopputulokseksi saatiin tiivis ja pölytön betonilattia.

Suoraan ja sovitellen

Suunnitelmien mukaan Väreen betonilattiat piti tehdä suoruudeltaan A-luokan vaatimukset täyttäviksi. Ne kuitenkin toteutettiin täyttämään vielä tiukemman A0-luokan vaatimukset, joka sallii suoruudessa vain 5­–7 millimetrin heiton runsaan kahden metrin matkalla.

Betonilattian valajilta ja hiojilta edellytettiin siis vankkaa ammattitaitoa. Koska useimmat valulohkot olivat vain muutaman sadan neliön kokoisia, niitä kertyi kaikkiaan satakunta.  Betonilattiatöitä Väreessä paiskittiin vuoden ympäri 2­–4 valulohkon viikkotahdissa.

 Tuhansien neliöiden halleissa betonilattian tekemisessä voi edetä suoraviivaisesti ja käyttää isoja laitteita. Väreessä on kuitenkin paljon huoneita ja käytäviä. Lisäksi monet valettavat alueet olivat vinoneliötä ja lohkoissa riitti niin reunoja kuin raudoitteita, sanoo Väreessä Bermannon hiontapuolen työnjohtajana toiminut Christian Wiik.

– Piti siis sovitella ja käyttää pienempiä käsikoneita.

Hiertokäsittelyn yhteydessä betonilattiaan lisättiin sirote ja pinnalle ruiskutettiin jälkihoitoaine.

– On tärkeää käyttää jälkihoitoainetta, joka ei sisällä parafiinia, Vuorio muistuttaa.

Viimeiseksi lattioiden päälle leviteltiin kasteltu suodatinkangas, joka sai olla paikoillaan yhden tai kahden viikon verran. 

Kolme eläväistä harmaan sävyä

Väreen betonilattioista löytyy kolmea harmaan sävyä.

Tumminta Ranskan harmaa -nimistä sävyä on alakerroksen auloissa. Työtiloissa sävyksi valikoitui naturel, ja osa käytävistä sai vielä vaaleamman sävyn. Se syntyi sekoittamalla naturel-sävyä ja valkoista väriä.  

–  Betoni luo lattioihin eläväisen pinnan, jonka värisävy aina aavistuksen verran vaihtelee. Aikaa myöten sävyerot tasaantuvat ja kaikki sävyt vähän vaalenevat, Vuorio luonnehtii lopputulosta.

Sileän ja tiiviin pinnan ansiosta Väreen SR-betonilattian pesu ja puhdistus sujuu vaivattomasti. Eikä lika tartu saumoihin, sillä niitä on erittäin vähän. Vuorio arvioi hyvin hoidetun SR-betonilattian kestävän mainiosti seuraavat 100 vuotta.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessan Sementti-lehdessä 1/2018. Teksti Vesa Ville Mattila, kuvat Sami Heiskanen.

 

 

 

Back to top