Kestävät ja näyttävät betonilattiat ovat nyt trendinä uusissa koulurakennuksissa. Betonilattia on hyvä valinta myös terveellisen sisäilman kannalta. SR-sementin vähäinen kutistuma edesauttaa näyttävän lattian syntymistä.
Verkkotiellä Järvenpäässä on rakenteilla Harjulan kampus, johon tulee alakoulu 450 oppilaalle ja päiväkoti ja esikoulu 150 lapselle. Paikalla on aiemmin toiminut Harjulan koulu, jonka tilalle rakennetaan uudisrakennus. Osa vanhaa koulua peruskorjataan ja otetaan uudelleen käyttöön.
Rakennustyöt alkoivat syksyllä 2020 ja ovat edenneet aikataulun mukaisesti. Uusi koulukokonaisuus hahmottuu jo, meneillään ovat sisätyöt.
– Meidän osaltamme valmista on ensi vuoden maaliskuussa, kertoo Fira Oy:n työnjohtaja Ismo Turtiainen.
Työmaalle ovat saapuneet tekninen asiantuntija Max Vuorio Rudukselta sekä Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso. Heitä kiinnostaa aula- ja käytävätiloihin valettu betonilattia. Rudus on toimittanut lattiabetonin, jossa on käytetty Finnsementin SR-sementtiä.
Huolellinen jälkihoito
Valut tehtiin kesäkuun alussa, yhteensä 5 000 neliötä, joista 1 000 neliötä SR-lattiaa. Lattiat ovat olleet suojattuina koko kesän, ensin jälkihoidossa ja sen jälkeen turvassa rakennustöistä mahdollisesti aiheutuvilta kolhuilta.
– Jälkihoitona valun päälle asetettiin märkä suodatinkangas, sen päälle muovi ja suojaksi kovalevy, kertoo Turtiainen.
– Ohjeistus on seitsemän vuorokautta kostea jälkihoito, mutta sille ei aseteta mitään ylärajaa. On todella tärkeä tehdä jälkihoito huolellisesti. Silloin valu ei kuivu liian nopeasti, kutistushalkeamat minimoidaan, ja lujuus alkaa kehittyä oikealla tavoin, sanoo Vuorio.
Muutaman varastotilan lattian päältä Turtiainen on poistanut suojapeitteet edellisenä päivänä, ja uunituore betonilattia on ensi kertaa näkyvissä. Reunat ovat lähteneet kuivumaan, keskilattia on vielä kostea. Pinta on tasainen ja tiivis, eikä halkeamia ole nähtävissä. Ammattitaitoiset valajat ovat työnsä osanneet, laadukas materiaali hoitanut loput.
– Hemmetin hyvä, toteaa Turtiainen.
– On hyvä pinta, sileä ja tiivis, ja paranee vielä entisestään kun se hiotaan, Vuorio sanoo.
Vaativa valu on tehty 60–100 millimetrin pintalaattana. Sen päälle on laitettu sirotepinta.
– Pienen kutistuman lattiabetonin mukana voidaan käyttää yhdistelmäpolymeerikuitua, joka ottaa betonissa tapahtuvan plastisen kutistuman hallintaan. Jos pinta jätettäisiin betonille, voisivat kuidut tulla näkyviin, mutta sirotepinta peittää Ruduksen käyttämän laadukkaan polymeerikuidun hyvin, Vuorio kertoo.
Betonilattioiden esiinmarssi
Trendinä ovat nyt betonilattiat. Arkkitehdit suosivat näyttäviä suuria pintoja, joita betonilla saadaan aikaan.
– Kyllä betonilattiat ovat lisääntyneet tosi paljon. Puhdasvalupintoja, joissa betoni on lattiamateriaalina, olemme toimittaneet kouluihin, autohalleihin, kauppakeskuksiin, Länsiterminaaliin, moniin näkyviin ja arvokkaisiin kohteisiin, Kansallisteatteriin seuraavaksi, Vuorio luettelee.
Betonilattioiden puolesta puhuvat myös hyvä sisäilman laatu ja kulutuksen kestävyys. Kun ei käytetä muovimattoja, ei tarvita liimoja, ei tule kosteusongelmia eikä niistä johtuvia sisäilmaongelmia.
– Betonipinnat ovat todella lujia. Kun lattiaa hoidetaan hyvin, kestää se kurat ja märät päiväkoti- ja koulukäytössä seuraavat sata vuotta, lupaa Vuorio ja kertoo, että kun betonin pintalujuuksia on testattu Eurokoodin mukaisella kulutuskoestusmenetelmällä, on tulokseksi saatu niin luja pinta, että se täyttää pysäköintitalon kulutuskestävyysvaatimukset.
Kilpailukykyinen betonilattia
– Kun halutaan, että lattia jää betonipinnalle, satsataan laatuun, toteaa Vuorio.
– Jos valun päälle tulee parketti, tasoitteita tai mattoja, peittyvät pienet halkeamat niiden alle. Mutta kun halutaan puhdas valu, täytyy materiaalien olla soveltuvia: pieni kutistuma betonille, hyvä työstettävyys eikä halkeamia. SR-sementti on näiltä ominaisuuksistaan erityisen hyvä.
– Betonilattian raaka-ainekustannukset voivat alkuvaiheessa olla kalliimmat kuin useiden vaihtoehtoisten lattiaratkaisujen, mutta kun lasketaan, mitä säästetään pinnoitusvaiheen jäädessä pois, kustannukset tasoittuvat, Marjalaakso sanoo.
– Kyllä, betonilattia on ihan kilpailukykyinen muiden lattioiden kanssa, Vuorio komppaa.
Talotekniikka ja maalaukset ovat Harjulan kampuksen sisätiloissa seuraavaksi vuorossa. Niiden ajan lattiat pidetään suojausten alla odottamassa hiontaa ja pölynsidonta-aineiden lisäystä. Hionta ja loppusilaus päästään tekemään joulukuussa. Sen jälkeen lattia onkin valmis lasten ja opettajien asettua taloksi.
Juttu on julkaistu Sementti-lehdessä 2/2021. Teksti: Minna Saano, kuva: Jari Härkönen