Helsingin Vuosaareen valmistuvan 24-kerroksisen tornitalon pohjalaatan valu toteutettiin kesäkuussa Finnsementin ja Ruduksen yhteistyönä kehitetyllä betonilla, jonka raaka-aineena on uusi ympäristöystävällinen Kolmossementti.
Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso pitää ehdottoman tärkeänä olla mukana hakemassa toimivia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja tämän päivän betonituotantoon.
– Vuosaaren kohteessa näimme, miten lähellä tuotettu, vähäpäästöinen ja korkean loppulujuuden tuottava Kolmossementti osoittautui hienosti toimivaksi ja odotuksia vastaavaksi. Itse asiassa valupäivän aikana Kolmossementti jopa ylitti odotukset; massa toimi asiakkaan toiveiden mukaisesti, se oli notkeaa ja helposti työstettävää, ja koko valu saatiin hoidettua paljon ennakoitua aikataulua ripeämmin.
Finnsementti ja Rudus tekevät tiivistä yhteistyötä ja kehittävät aktiivisesti uusia tuotteita ja toimintamalleja vähähiilisemmän rakentamisen eteen. Kun uutta sementtiä tarjottiin testattavaksi, Ruduksen tuotekehitys kiinnostui heti ja halusi lähteä testaamaan sen toimivuutta.
– Kaikki me tiedämme, että betonin hiilidioksidipäästöstä valtaosa tulee sementistä. Silloin täytyy pohtia miten siihen voidaan puuttua – ja ryhtyä toimeen. Tässä tapauksessa Finnsementin uusi Kolmossementti on erinomainen, Suomen markkinoilla helposti saatavilla oleva vaihtoehto. Oli selvää, että otimme saman tien uuden sementin testattavaksi omaan laboratorioomme. Saimmekin pikaisesti laadunvalvonnan ensimmäiselle sementtierälle valmiiksi ja pääsimme kokeilemaan tuotetta. Vuosaaren valuun meillä olikin sitten käytössä jo tarkkaan testattu ja analysoitu massa, joka osoittautui työmaalla upeasti odotuksia vastaavaksi, sanoo Ruduksen tuotantojohtaja Mika Sarkasuo.
Kolmossementti toimi odotetusti
Varhain aamulla aloitettu iso valu Vuosaaren työmaalla oli huolella suunniteltu kuljetuksineen ja työmaatoimintoineen. Yhteistyö kaikkien työmaan ammattilaisten kesken sujui saumattomasti ja työ eteni joutuisasti. Kuljetukset rullasivat sovitusti, massan laatua tarkkailtiin jatkuvasti ja se sai spontaanit kiitokset myös valuporukalta.
Ruduksen Anna Silventoinen tarkkaili valupäivän aikana säännöllisesti kenttälaboratorion näytteenottoa ja varmisti, että massa pysyi kuorma kuormalta halutussa notkeudessa.
– Huomattiin heti, että massa toimii hyvin kun vesimäärä oli alhaisempi kuin yleensä. Vuosaaren pohjalaatan valun kaltaisessa massiivisessa rakenteessa lämpötilan hallinta on tärkeää. Uudella Kolmossementillä se saatiin hyvin hoidettua. Jo tehdaskokeilussa näimme, että notkea massa käyttäytyy mainiosti, ja työmaalla valuporukka kommentoi, että pumpattavuus oli erinomaista.