Paras ja kestävin betonirakenne syntyy oikean betonilaadun asianmukaisella käytöllä. Finnsementin Betometri auttaa Ruskon Betonia valitsemaan parhaat raaka-aineet onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Betonirakenteen tehtävänä on kantaa siihen kohdistuvat kuormat ja kestää ympäristön aiheuttamat rasitukset koko pitkän käyttöikänsä ajan. Betonin pitkäikäisyyden ja kestävyyden kannalta kriittisin hetki on sen valu.
– Valun aikana määritellään monta betonille kriittistä tekijää. Optimaaliset valuolosuhteet, oikein valittu betonilaatu ja hyvä jälkihoito tekevät betonista lämmön- ja kosteudenkestävän, tiiviin ja vahvan rakennusmateriaalin, Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen kertoo.
Finnsementti on kehittänyt laskuohjelman parhaan valun varmistamiseksi. Betometri laskee betonivalun lämmön-, kypsyysiän- ja lujuudenkehityksen syötettyjen mittojen, olosuhteiden sekä valitun betonilaadun mukaan.
– Betometrin avulla pystymme neuvomaan omia asiakkaitamme, tukemaan urakoijan valutoimintaa ja varmistamaan yhteisten tavoitteiden toteutumisen. On kaikkien etu, että pääsemme hyvään ja kestävään lopputulokseen, kertoo Ruskon Betonin laatu- ja kehitysjohtaja Vesa Anttila.
Ohjelmaa voidaan käyttää ennakkolaskelmien tekemiseen ja lujuuden määrittämiseen rakenteen lämpötilamittausten perusteella. Ruskon Betonilla Betometriä hyödynnetään kohteiden etukäteissuunnittelussa, kun betonin lujuutta tai lämpötiloja pohditaan tarkemmin. Betometrin antama laskelma auttaa valitsemaan oikean sementtilaadun ja seosaineet.
– Tärkein etu on, että voimme nyt kertoa asiakkaille paremmin, mikä betonilaatu on kohteeseen sopivin. Näin asiakas saavuttaa tavoittelemansa lopputuloksen ja taataan normien mukainen työsuoritus, Anttila kertoo.
Mitä parempi suunnitelma, sitä parempi lopputulos
Haluttuihin tavoitteisiin päästään valujen hyvällä etukäteissuunnittelulla ja valmistautumisella. Anttila kertoo laskelmien olevan Ruskon Betonilla suunnittelun tärkeä työkalu ja laadun tae.
– Tarjoamme betonia kohteisiin, joissa haasteena voivat olla erikoiset rakenteet, suuret lämpötilavaihtelut tai tiukka aikataulu. Silloin on syytä pohtia erityisesti maksimilämpöjä, jäätymisriskiä tai lujuuden kehitystarpeita tarkemmin. Näitä kaikkia pystymme tarkastelemaan ja vertailemaan Betometrin avulla, Anttila kertoo.
Pitkään alalla työskennelleenä Anttila kollegoineen osaa jo arvioida, miten betoni missäkin tilanteessa käyttäytyy. Etukäteissuunnitelma ja laskelma ovat kuitenkin tärkeitä työkaluja, jotka vahvistavat konkarinkin näkemykset.
– Betonirakentaminen on aikamoista matematiikka, jossa keskeisiä asioita ovat betonissa olevan sideaineen hydrataatiolämmön kehitys ja lämmönjohtumiset eri rakenteiden välillä. Betonirakenteiden maksimilujuuden saavuttaminen voi eri sementtilaaduilla ja sidosaineiden suhteilla kestää olosuhteista riippuen neljästä päivästä kahteen viikkoon. Näitä ratkaisuja tehdessä tarvitaan Betometrin kaltaista faktatietoa.
Anttila kiittelee palvelua sujuvaksi ja hyväksi työkaluksi. Laskelman saa nopeasti ja tuloksia on helppo tulkita. Anttilalla on kuitenkin muutama kehitysidea hihassaan.
– Olisi hienoa päästä itse tekemään laskelmia, jotta eri vaihtoehtojen vastaukset saisi heti vertailtavaksi. Havainnollistavien videoiden avulla voisi esitellä työmaamestarille betonin lämmönkehitystä päivien kuluessa, Anttila pohtii.
– Otamme ilolla kaikki kehitysehdotukset ja palautteen vastaan. Siitähän kumppanuudessa ja asiakaskokemuksen kehittämisessä on kyse, Ruokonen vastaa.
Teksti: Eveliina Miettunen, kuvat Sini Ruokonen & Essi Kylmäluoma