Finnsementti vierailee vuosittain noin parissakymmenessä opinahjossa kertomassa opiskelijoille sementistä, betonista, niiden valmistuksesta ja yrityksestä työnantajana. Seurasimme myyntipäällikkö Jarkko Riepposen esityksiä viime syksynä Tampereella, missä opiskelijoita kiinnosti erityisesti tuotekehitys sekä sementin ympäristövaikutukset.
Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen rakentamisen luentosalissa tunnelma on lämmin ja lähes jokainen istumapaikka on varattu.
Hyvä niin, sillä sementti koskee lähes kaikkea rakentamista, rakentamisen kouluttaja Veli Salakari sanoo.
– Alakerrasta kuuluu piikkausääniä, joten näyttää harmi kyllä siltä, että emme tällä kertaa saaneet muurareita mukaan tälle luennolle. Kaikille rakentajille olisi kuitenkin tärkeää tietää sementistä ja betonista yleensäkin.
Samaa mieltä on päivän toisen vierailun isäntä, Tampereen ammattikorkeakoulun rakennetekniikan lehtori Heikki Saarenpää.
– Finnsementin tarjoama luento oli hyvä ja rikastuttava, niin sementin kuin betoninkin osalta, Saarenpää sanoo. – Sanonkin usein opiskelijoille, että betonista saa tosi luotettavan, joskin persoonallisen, kaverin.
Hiilijalanjäljen pienentäminen kiinnostaa
Riepponen käy esityksessään läpi sementinvalmistuksen eri vaiheita ja perehdyttää kuulijat myös valmistuksen ympäristövaikutuksiin.
Hiilijalanjäljen pienentäminen ja mahdollinen hiilidioksidin talteenotto sekä sementtiuunien energiatehokkuus herättivät keskustelua molemmissa yleisöissä.
– Oli hyvä kuulla mistä sementin hiilidioksidipäästöt oikein syntyvät, Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden rakennusalan opiskelija Onni Ilomäki sanoo.
– Yllätyksenä tuli se, että kiloa kohden päästöt eivät olekaan niin korkeat, vaikka sementistä puhutaan isona päästölähteenä. Suurin rasitus syntyykin sementin valtavista käyttömääristä, meneehän sitä esimerkiksi kerrostaloon todella paljon.
Finnsementin tuotekehitys teki vaikutuksen Ilomäkeen.
– Minulle tuli uutena tietona se, että uusilla sementtivalmisteilla voidaan vaikuttaa hiilidioksidipäästöihin niin merkittävästi. Oli hienoa kuulla, että Finnsementti yrittää tälläkin tavalla pienentää hiilijalanjälkeään. Sementtihän on hyvä ja kestävä rakennusmateriaali esimerkiksi puuhun verrattuna sen pitkän huoltovälin ansiosta.
Kuva Finnsementistä toimijana laajenee
Oppilaitosten arvostamat vierailut tekevät sementin lisäksi myös Finnsementtiä tutuksi alan toimijana ja työnantajana.
– Yritysvierailut ovat meille tavattoman positiivinen asia, tällä tavalla saamme ihan eri lailla kontaktipintaa tuotteisiin ja toimijoihin, Saarenpää sanoo ja kertoo, että reilusti yli puolessa ammattikursseista järjestetään yritysvierailuja.
Palaute on ollut myönteistä, niin tälläkin kertaa. Saarenpää kertoo useamman opiskelijan miettineen ennen Finnsementin luentoa, uskaltaako yhtiöstä kysellä työpaikan perään.
– Ilmeisesti ryhmässä kuitenkin alettiin ujostelemaan, koska ainoatakaan tällaista kysymystä ei luennon yhteydessä tullut.
Onni Ilomäki kuitenkin paljastaa Finnsementin kuulostavan varsin houkuttelevalta työpaikalta. Hän voisi hyvin kuvitella työskentelevänsä yhtiössä ja suosittelisi mielellään Finnsementtiä myös ystävilleen.
– Erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisestä teollisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Osana suurta kansainvälistä konsernia Finnsementti tarjoaa varmasti myös laajat uramahdollisuudet jopa ulkomailla työskentelyyn.
Myös Finnsementin Jarkko Riepponen pitää oppilaitosvierailuja erinomaisena paikkana kirkastaa työnantajamielikuvaa.
– Kun tunnettuus kasvaa, työpaikkailmoitukset osataan yhdistää meihin ja kynnys hakea töihin Finnsementille madaltuu. Meillä on tunnetusti pitkiä työsuhteita, joten ehkä tätä kautta aukeaa ura jollekin, Riepponen miettii.
– Työnantajamielikuvan kirkastamisen lisäksi oppilaitosyhteistyö on omiaan vauhdittamaan alan tutkimusta ja kehitystä. Kaiken kaikkiaan vuorovaikutus avaa aina ovia.