Mikkeliin nousee Suomen vähähiilisin betonirunkoinen kerrostalo. Sen rakenteet tehdään ekotehokkaalla betonilla, jonka Suutarinen Yhtiöt on kehittänyt Finnsementin Kolmossementillä. Reilun vuoden päästä valmistuva rakennus on Suomen ensimmäinen kokonainen kerrostalo, jonka betoniratkaisut puolittavat rakentamisen hiilidioksidipäästöt.
Finnsementti toi loppukesästä 2021 markkinoille tähän mennessä vähäpäästöisimmän tuotteensa, Kolmossementin. Jo samana syksynä Suutarinen yhtiöt käytti Kolmossementtiin ja teollisuusneuvos Timo Suutarisen kehittämään reseptiin perustuvaa betonia uuden varastonsa perustuksiin ja lattioihin.
Kokemukset olivat niin hyviä, että käyttöä haluttiin laajentaa. Nyt Mikkeliin nousevan kerrostalon ekotehokas betoni on perustusten lisäksi myös elementtien raaka-aineena. Näin kerrostalon betonin hiilidioksidipäästöt putoavat puoleen verrattaessa perinteiseen betoniin.
Masuunikuonan lisäys vähentää päästöjä
Finnsementin toimitusjohtaja Reijo Kostiaiselle projekti on mieluinen. Kolmossementti on tällä hetkellä yhtiön nopeimmin myyntiään kasvattava sementti. Yhtiö on tehnyt pitkäjänteistä tuotekehitystyötä jo pitkään ja tavoitteena on ollut paitsi sementin myös koko rakennusketjun päästöjen vähentäminen. Kostiainen iloitsee siitä, että vähäpäästöinen sementti on lyömässä itseään läpi.
Kolmossementin ympäristöystävällisyys perustuu paitsi seosaineiden lisäykseen myös betonireseptissä tarvittavan veden vähyyteen. Kuutioon betonia tarvitaan myös aiempaa vähemmän sementtiä, mikä osaltaan pienentää päästöjä.
– Olemme pystyneet kehittämään tuotteen, jonka ominaisuudet ovat vähähiilisyyden lisäksi betoniteknisesti erinomaisia. Masuunikuonan osuus on nostettu yli 40 prosenttiin, jolloin päästöjä eniten aiheuttavaa sementtiklinkkeriä on voitu vähentää, Kostiainen kertoo.
Ekotehokkuus ulottuu elementteihin asti
Suutarisen kehittämän ekobetonin raaka-aineina on vähäpäästöinen Finnsementin Kolmossementti, tarkasti koostettu kiviaines, entistä pienempi veden määrä ja uudentyyppinen kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on myös vain noin neljäsosa tavanomaiseen kiihdyttimeen verrattuna. Ekotehokasta reseptiä on jatkokehitetty elementteihin sopivaksi SBS-Betonin tehtaalla Mikkelissä.
– Suutarinen yhtiöt on vienyt rohkealla kehitystyöllään ekotehokkuuden betonielementtien tuotantoon asti ja nyt niistä nousee kerrostalo. Olen iloinen, että kotimaisessa betoniteollisuudessa on yrityksiä, jotka uskaltavat viedä ekotehokkuutta juhlapuheista käytäntöön saakka, Finnsementin myyntipäällikkö Mikko Marjalaakso sanoo.
Yhteensä 26 asunnon kerrostalon rakentaa Rakennusliike Ola Oy.
Kuvassa: Timo Suutarinen, Olli Heinikainen, Mikko Marjalaakso ja Janne Vilve
Kuva: Tanja Rihu.