Pratik Koirala työskentelee Finnsementin Lappeenrannan tehtaalla kunnossapitoinsinöörinä. Nepalista Suomeen muuttanut Koirala on viihtynyt Lappeenrannassa jo 15 vuotta. Monimuotoisuuden tukemista työpaikalla hän vertaa käsien taputtamiseen – kummankin käden on tehtävä oma osansa.
Pratik Koirala pitää huolen, että Finnsementin Lappeenrannan tehtaan sementtimylly pysyy toiminnassa ilman turhia ongelmia ja katkoksia. Hän työskentelee Lappeenrannassa kunnossapitoinsinöörinä ja vastaa sementtimyllyn huollosta sekä huoltojen suunnittelusta.
– Jos tuotannossa tulee jokin ongelma vastaan, tarjoan omaa teknistä tietämystäni, jotta asia saadaan korjattua, Koirala kuvailee työtään.
Finnsementillä Koirala on työskennellyt noin viisi vuotta, kesästä 2019 alkaen. Hän aloitti ennakkohuollon tehtävissä, minkä jälkeen hän teki yliopiston diplomityönsä toimeksiantona Finnsementille. Valmistumisensa jälkeen Koirala on työskennellyt nykyisessä pestissään.
Työtään Koirala kuvailee dynaamiseksi ja vaihtelevaksi. Kahta samanlaista työpäivää ei ole, mikä on samalla työn paras sekä haastavin puoli.
– Joka päivä on erilainen ja tuo tullessaan uudenlaisia haasteita. Ikinä ei voi tietää, mitä löytää edestään, kun avaa aamuisin tietokoneen. Prosessien kanssa työskentelyssä yksi päivä voi olla hiljaisempi ja seuraava taas hyvinkin vauhdikas. Vaihtelevuuden ansiosta opin työssäni joka päivä uusia asioita, Koirala sanoo.
Suomesta on tullut koti
Koirala muutti Suomeen vuonna 2009 opiskelemaan tekniikkaa silloiseen SAIMIA-ammattikorkeakouluun.
– Minulla ei ollut mitään suurta suunnitelmaa. Nuorena ajattelin, että voin tehdä mitä vain haluan, joten tulin Suomeen opiskelemaan. Lukioikäisenä opiskelin hieman sähköinsinöörin hommia, mutta koska Suomessa ei ollut paljon englanninkielisiä vaihtoehtoja sähköpuolella, päädyin tekniikan puolelle.
15 vuodessa Suomesta ja Lappeenrannasta on tullut Koiralan ja hänen perheensä koti. Ja vaikka urasuunnitelma ei ollut alunperin erityisen suunniteltu, työskentelyasenne on ollut hänelle alusta asti selvä.
– Pyrin aina tekemään parhaani kaikissa työtehtävissäni. Päätavoitteeni on aina auttaa yritystä ja työkavereitani menestymään omalla työpanoksellani, hän summaa.
Yhteistyötä ja työkavereiden tukemista
Koirala ei koe oman kulttuurisen taustansa juurikaan vaikuttavan päivittäiseen työskentelyyn. Monimuotoisuuden tukeminen työpaikalla on hänen mukaansa kaksisuuntainen prosessi, jossa kaikkien on tultava toisiaan vastaan. Kieli on selkein konkreettinen asia, missä vastavuoroisuus näkyy.
– En puhu juurikaan suomea, mutta olemme aina löytäneet tavan ymmärtää toisiamme työyhteisössä. Olen aina saanut apua ja tukea tarvittaessa kollegoiltani ja esihenkilöltäni, oli kyse sitten teknisistä asioista tai kieleen liittyvistä asioista, hän kertoo.
Koirala kertoo keskustelevansa ja kyselevänsä ehkä hieman työkavereitaan enemmän. Suomalaisten kuuluisa vähäpuheisuus on hänen mielestään kuitenkin myös hyvä asia.
– Suomalaisessa työkulttuurissa arvostan hiljaisuutta ja tekemisen meininkiä. On todella energisoivaa työskennellä Lappeenrannassa ja saada asioita tehdyksi. Itse rikon hiljaisuuden aika usein, missä kulttuuriset erot näkyvätkin kaikkein eniten. Siitä miten häiritsevää se on, pitää kysyä työkavereiltani, Koirala naurahtaa.