Erilaiset osaajat ovat rikkaus – Finnsementti juhlistaa naistenpäivää uratarinoilla

Sementtiteollisuus tarjoaa työtehtäviä aina tuotannosta tutkimukseen ja hankinnasta henkilöstöjohtamiseen. Finnsementillä työskenteleekin yli 230 oman alansa osaajaa. Neljä sementtiteollisuuden parissa työskentelevää naista kertoo, minkälaisia työmahdollisuuksia miesvaltainen ala tarjoaa heille ja miten he houkuttelisivat tekijöitä tekniikan ja teollisuuden aloille.

 

Ursula Kääntee, 60, kestävän kehityksen päällikkö, Parainen

Valmistuin Åbo Akademista diplomi-insinööriksi erikoistumisalanani epäorgaaninen ja polttoprosessien kemia. Halusin työllistyä alalle, jossa työ on itsenäistä ja merkityksellistä. Valmistuttuani hain paikkaa silloisen Partekin sementtitehtaalta Paraisilta, ja kuinka ollakaan minut valittiin laboratoriopäälliköksi.

Yli kolmenkymmenen sementtiteollisuudessa viettämäni vuoden aikana olen ehtinyt työskentelemään monissa eri tehtävissä tuotannon, tekniikan, kehityksen ja laadun parissa. Pari vuotta sitten aloitin kestävän kehityksen päällikkönä. Kestävän kehityksen tiimillä kartoitamme vaihtoehtoisia polttoaineita ja raaka-aineita sekä niiden ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia. Kestävä kehitys ei ole kuitenkaan yhden yksikön vastuulla, vaan kyseessä on useiden toimintojen ja ihmisten ketju, joka tekee Finnsementin hiilineutraaliustavoitteesta totta.

Urani aikana kestävästä kehityksestä on tullut entistäkin olennaisempi osa sementtiteollisuuden toimintaa. Myös työn arki on muuttunut: työssä vaaditaan enemmän sekä tiimityöskentelytaitoja että itseohjautuvuutta. On entistä tärkeämpää tunnistaa omat taitonsa ja hyödyntää niitä. Avoimella ja innovatiivisella ilmapiirillä on suuri vaikutus työhön ja siinä onnistumiseen.

Yliopistoaikana pääsimme tutustumaan monien eri alojen toimintoihin ja työmahdollisuuksiin, mutta sementtiteollisuudesta ei juuri puhuttu. Tämän teollisuuden alan sisällä on kuitenkin valtavasti kiinnostavia tehtäviä, joita tulisi tehdä tutuksi eri alojen opiskelijoille.  Finnsementillä on mahdollisuus päästä tekemään aidosti vaikuttavaa työtä.

 

Eija Maukonen, 45, työnjohtaja, Lappeenranta

Toimin Lappeenrannassa tehdaspalveluosaston työnjohtajana. Roolini on kuitenkin erilainen kuin muilla työnjohtajilla, sillä tiimini työskentelee melko itsenäisesti jokaisen hoitaessa omaa vastuualuettaan. Tehdaspalveluosasto palvelee nimensä mukaisesti koko tehdasta, joten on tärkeää pysyä ajan tasalla laitoksen tapahtumista. Työnjohtajalta vaaditaan organisointikykyä, sillä työpäiviini kuuluu monenlaisia tehtäviä aina raportoinnista ja seurannasta urakoitsijoiden valvontaan ja varaston hallintaan.

Olen valmistunut ammattikoulusta automaatioasentajaksi ja ammattikorkeakoulusta sähkövoimatekniikan insinööriksi. Siirtyessäni kartonkiteollisuudesta Finnsementille vuonna 2018 en kuitenkaan tiennyt sementtiteollisuudesta mitään. Nuorille tulisikin kertoa jo opintojen aikana enemmän alan moninaisista työmahdollisuuksista. Finnsementillä on otettu isoja harppauksia kohti vihreämpää sementtiä, mikä varmasti houkuttelee nuoria osaajia alalle.

Olen työskennellyt koko urani miesvaltaisissa työyhteisöissä. Uskon kuitenkin, ettei sukupuolisidonnaisia aloja ole olemassakaan. Finnsementillä tehdään hyvin monenlaisia töitä, joissa tarvitaan erilaista osaamista. Talo tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja edetä uralla. Parasta Finnsementillä työskentelyssä on kuitenkin ilmapiiri: osaavilta ja mukavilta työkavereilta saa aina vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

 

Mirja Hämäläinen, 64, siistijä, Lappeenranta

Olen työskennellyt Finnsementin Lappeenrannan tehtaalla yhteensä yli kymmenen vuotta. Ensimmäiset viisi vuotta tein töitä siivouspalvelun kautta. Työskentelin välissä myös muualla, kunnes palasin vakituisesti Finnsementille kuusi vuotta sitten. Koulutukseltani olen laitossiivooja.

Työskentelen hyvin itsenäisesti, sillä vastaan yksin koko laitoksen siivouksesta. Konttorin sekä sosiaali- ja taukotilat siivoan joka päivä, valvomot, pakkaamot ja varastot kerran viikossa. Kuten olettaa saattaa, on sementtitehtaalla pölyä aivan kaikkialla! Siihen kuitenkin tottuu, kun tietää toimivat siivousmenetelmät.

Tehdasympäristössä myös siistijän tulee kiinnittää huomiota työturvallisuuteen. On jatkuvasti varmistettava, onhan oma työskentelytapa varmasti turvallisin. Tehdastyöntekijät vastaavat kuitenkin itse haastavampien ympäristöjen kuten myllyhuoneiden siistinä pitämisestä.

Parasta työssäni on nähdä omien kättensä jälki. Myös ihmiset ja ilmapiiri ansaitsevat kehuja.

On erityisen mukava kuulla finnsementtiläisiltä, kuinka lomani aikana minua ja työtäni on jo ehditty kaipaamaan!

 

Sandra Jääskeläinen, 34, laadunvalvontalaboratorion tiiminvetäjä, Parainen

Laboratoriossa tehdään koko sementtitehtaan kannalta äärimmäisen tärkeää työtä, sillä sekä saapuva polttoaine että lähtevä sementti kulkevat aina meidän kauttamme. Työ on hyvin monipuolista, sillä teemme töitä kiertävällä vuorolla kolmessa eri laboratoriossa. Meillä on mukava ja osaava tiimi, joka on muuhun tehtaaseen verrattuna poikkeuksellisen naisvoittoinen.

Päädyin Finnsementille ensin harjoitteluun, josta etenin vuonna 2008 laadunvalvonnan laborantiksi. Viime vuodesta eteenpäin olen toiminut viisihenkisen tiimimme vetäjänä. Vastaan muun muassa keskuslaboratorion näytevirrasta ja yleisesti laboratorion toiminnasta, lisäksi teen tarviketilauksia ja olen tarvittaessa yhteydessä laitehuoltajiin. Tässä työssä täytyy pitää langat käsissä ja reagoida muutoksiin nopeasti.

Olen viihtynyt työssäni hyvin. Joka päivä eteen tulee uusia haasteita ja siten myös mahdollisuuksia oppia ja onnistua. Finnsementti mahdollistaa omassa työssä kehittymisen, ja tulevaisuudessa haluankin kasvaa erityisesti tiiminvetäjänä. Tällä strategiakaudella olen toiminut myös tiimimme muutosagenttina. Tässä roolissa toimin esimerkkinä muille ja tuon strategian eri osa-alueet osaksi työn arkea.

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Back to top