Lämmin kesäsää nopeuttaa betonin hydrataatioreaktioita

Säät lämpenevät ja innokkaimmat odottavat jo pääsyä kesälaitumille. Betonin valaminen käy kuitenkin kohti kuuminta sesonkia. Myös kiviainesvarannot lämpenevät ja siten betoninkin lämpötila tehtailla nousee. Lämpö nopeuttaa betonin hydrataatioprosessia ja siten lujuudenkehitystä. Hydrataatiolämmön suhteen on kuitenkin hyvä olla tarkkana. Massiivisissa rakenteissa betonin hydrataatiolämpö voi nousta niin korkeaksi, että sideaineiden reaktiot häiriintyvät, minkä seurauksena myös lujuudenkehitys häiriintyy. Tällaisessa tapauksessa osa betonin loppulujuudesta voi jäädä saavuttamatta. Kriittiseksi rajaksi liian korkealle lämpötilalle on perinteisesti pidetty +60 astetta, jonka jälkeen lujuuskato voi olla muutamista prosenteista kymmeneen prosenttiin loppulujuudesta.

Betonin maksimilämpötilaan voidaan kuitenkin vaikuttaa monin työmaa- ja reseptiteknisin keinoin. Nopeiden sementtien vaihtaminen normaalisti lujuutta kehittäviin sementteihin laskee betonin lämmöntuottoa. Sementin korvaaminen seosaineilla, kuten masuunikuonalla KJ400, on tehokkain keino hydrataatiolämmön laskemiseksi.

Jos olet epävarma suurempien rakenteiden mahdollisesta korkeasta hydrataatiolämmöstä, kriittisiä rakenteita on mahdollista tarkastella Finnsementin Betometri-laskentaohjelman avulla jo betonin valintavaiheessa. Pääset tutustumaan Betometrin toimintaan tästä linkistä tai jos Betometrisovellus on sinulle tuttu, voit lähettää laskentapyynnön suoraan osoitteeseen betometri@finnsementti.fi. Myös tekninen neuvontamme auttaa Betometriin liittyvissä kysymyksissä.

 

Teksti ja kuva: asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Finnsementin tuote- ja palvelukehitys vastaa rakennusalan muuttuviin tarpeisiin

Finnsementin tuote- ja palvelukehityksen ympärillä tapahtuu paljon. Kehitystyötämme vauhdittaa ja ohjaa usein käsi kädessä kulkevat vihreämmän rakentamisen vaatimukset sekä asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. LC-Ykkössementin syntyprosessi ja Betometrin uudet käyttötarpeet kertovat koko alan nykyisestä kehityksestä.

Back to top