Betometri – Betonin lämmön- ja lujuudenkehityslaskenta

Betometri on tietokoneohjelma, jolla mallinnetaan betonin lämmön- kypsyysiän- ja lujuudenkehitys eri ajan hetkillä. Ohjelman avulla löydät parhaan vaihtoehdon betonirakenteen valuun työmaalla ja elementtitehtaassa niin betonin koostumuksen, sementtityypin kuin valun suojaamisenkin suhteen.

Valettavasta rakenteesta riippuen betonin lämmön- tai lujuuden kehitykselle voi olla erilaisia kriittisiä vaatimuksia, kuten jäätymislujuus, muotinpurkulujuus, jännityslujuus, maksimilämpötila tai lämpötilaero rakenteen eri osien välillä. Näitä kaikkia pystymme tarkastelemaan Betometrin avulla.

Kuva 1. Rakennemalli

Ohjelmaa voidaan käyttää kahdella tavalla: ennakkolaskelmien tekemiseen tai lujuuden määrittämiseen rakenteen lämpötilamittausten perusteella.

Ennakkolaskelmia tehtäessä ohjelmalla mallinnetaan valettava rakenne dimensioineen, muottimateriaaleineen ja eristeineen, syötetään betonille resepti ja arvioidaan valuolosuhteet. Tämän jälkeen ohjelma laskee betonin lämmön- kypsyysiän ja lujuudenkehityksen rakenteen eri tarkastelupisteissä ajan suhteen. Ohjelmasta voidaan tulostaa pdf-tuloste, jonka lämmön- ja lujuudekehityskäyristä on helppo lukea tuloksia. Mallista voidaan tulostaa myös gif-videoita, joista lämmön- tai lujuudenkehitystä voi myös seurata.

Jos taas halutaan laskea betonin lujuus jo valetusta rakenteesta mitattujen lämpötilamittausten avulla, ohjelmaan syötetään vain käytetty betoniresepti ja lämpötilamittaukset excel- tai csv-tiedostomuodossa. Tämän jälkeen ohjelma laskee betonin kypsyysiän ja lujuudenkehityksen rakenteen niissä pisteissä, joista lämpötilamittaukset on tehty.

Kuva 2. Lämmönkehityskäyrä

Miten Betometrilaskelmien teettäminen käytännössä onnistuu?

Kun haluat teettää ennakkolaskelman Betometrillä, lähetä tarkasteltavan rakenteen

  • mitat
  • käytettävä betoniresepti (sideaineet ja niiden määrät, vesimäärä ja ilmamäärä)
  • betonin valmistuslämpötila
  • käytettävät muotti- ja eristemateriaalit
  • ympäristön olosuhteet (lämpötila ja tuuli)

sähköpostiosoitteeseen betometri@finnsementti.fi. Me teemme laskelman ja lähetämme tulosteen sinulle sähköpostiosoitteeseesi.

Kun haluat teettää betonin lujuuslaskelman Betometrillä betonirakenteesta mittaamiesi lämpötilojen perusteella, lähetä tarkasteltavan rakenteen

  • käytetty betoniresepti (sideaineet ja niiden määrät, vesimäärä ja ilmamäärä)
  • mittaamasi lämpötila-arvot excel- tai csv-tiedostona

sähköpostiosoitteeseen betometri@finnsementti.fi. Me teemme laskelman ja lähetämme tulosteen sinulle sähköpostiosoitteeseesi.

Me Finnsementillä tunnemme omien tuotteidemme lämmöntuotto-ominaisuudet hyvin ja olemme tehneet laajaa tutkimusta sementtiemme ja seosaineidemme hydrataatiossa syntyvästä lämmönkehityksestä. Tästä syystä Betometrilaskelmia voidaan tehdä vain Finnsementin tuotteilla toteutettavista rakenteista. Sementeistämme maltillisimmat lämmöntuottoarvot ovat Oiva-sementillä ja SR-sementillä ja voimakkaimmin lämpöä tuottavat Rapid-, Pika– ja Valkosementti. Korkeasta lämmöntuotosta on etua viileällä säällä valettaessa ja matalasta lämmöntuotosta taas massiivisia rakenteita valettaessa. Betonin lämmöntuottoa voidaan laskea myös korvaamalla osa sementistä kuonajauheella KJ400. Lisää tietoa sementeistä ja seosaineistamme löydät tuotesivuiltamme.

Kuva 3. Lujuudenkehityskäyrä

Betometrihaku

Olemme tehnee yksinkertaisimmille rakenteille malliksi Betometrilaskelmia Betometrihaku-sivulle, josta voit laskettaa itse valitsemallesi rakenteelle lämmön- ja lujuudenkehityslaskelmat.

Kuva 4. Värikartta lämmönkehityksestä

Back to top