Vaalea ja valoisa kirkko henkii puun ja betonin onnistunutta vuoropuhelua. Avoimuus, yhteisöllisyys ja läpinäkyvyys olivat isoja teemoja niin allianssirakentamisessa kuin lopputuloksessakin.
Moderniin ja kotoisan oloiseen Tikkurilan kirkkoon on helppo tulla tutustumaan. Korkeaa kynnystä sisääntulolle ei ole, kirkon tiloihin voi astua suoraan vilkkaan keskustan jalkakäytävältä. Ensimmäisenä isojen ikkunoiden valaisemassa aulassa ovat vastassa infotiskin ystävälliset seurakunnan työntekijät neuvomassa tulijaa. Samalta tiskiltä saa niin kirkkoherranviraston palvelut kuin ohjeet ja ajat esimerkiksi diakonian ja perheneuvonnan vastaanotoille.
– Kaupunkilaiset ovat kehuneet kaunista ja valoisaa kirkkoa, infotiskiläiset kertovat ensikuukausina käyneiden kävijöiden kommentoineen.
Yhtä vaivatonta on myös poiketa aulan kahvilaan virkistäytymään milloin tahansa. Lapsille on kahvilan yhteydessä oma värikäs touhuhuoneensa, Pienten paikka.
Onnistunut urakka-allianssi
Tikkurilan kirkon suunnittelu alkoi vuonna 2017. Tontilta purettiin vanha kirkko ja seurakuntien omistama toimistotalo. Kaavamuutosprosessissa korttelin tehokkuus nousi ja sen myötä tuli lisää myös asumisrakentamisoikeutta.
– Kun koko kortteli sitten suunniteltiin uudelleen, kirkko haluttiin mahdollisimman näkyvälle ja keskeiselle paikalle. Kuitenkin niin, että kortteliin jää tilaa myös asuinrakentamiselle, kertoo Tomi Varonen Lujatalo Oy:stä.
Runkotyövaiheessa työpäälliköksi ja projektipäälliköksi mukaan tullut Varonen kertoo, että vaikka Tikkurilan kirkko ei ole ollut Lujatalolle kokoluokaltaan suuri rakennustyömaa, se on merkittävyydeltään iso ja erittäin mielenkiintoinen. Eikä vähiten siksi, että se on Lujatalon ensimmäinen allianssiurakkana toteutettu kohde.
– Allianssi onnistui tässä oikein hyvin, ja lopputuloksena käyttäjä on saanut haluamilleen toiminnoille juuri sellaisen rakennuksen kuin tarvitsee.
Onnistuneessa allianssissa kuunnellaan muita toimijoita ja loppukäyttäjää erityisen herkällä korvalla. Toimijoilla täytyy myös olla hyvät resurssit käytössään. Varonen muistuttaa, että allianssin tehokas toiminta perustuu vahvasti henkilösuhteisiin.
– Osapuolilla tulee olla sellaiset henkilöt, jotka tulevat toimeen, pystyvät yhdessä löytämään oikeita ja rakentavia ratkaisuja ja sopimaan keskenään asioita. Pitää olla samanaikaisesti vahva oma osaaminen, mutta samalla ymmärtää myös toisen osapuolen kokemusta ja näkemystä.
Vaikka lopullinen tavoite on yhteinen, eri vaiheissa toimijoilla on hetkittäin erilaisia tavoitteita, mutta ne voidaan sovittaa yhteen. Kun ratkaisut tehdään yhdessä, parhaimmillaan yhteistyö soljuu kuin kauniisti soivassa orkesterissa, Tomi Varonen kiteyttää.
Tikkurilan kirkko oli allianssina tavallista rakennuskohdetta laajempi.
– Meille on kuulunut kokonaistoimitukseen rakennusurakan lisäksi oikeastaan kaikki mikä täällä näkyy. Esimerkiksi koko kalustus valoineen, taiteineen ja kirkkotekstiileineen.
Pitkän elinkaaren valintoja
Miltä uusi kirkko sitten näyttää? Ensivaikutelma on vahva ja vaalea, valoisa ja läpinäkyvä, rento ja helposti lähestyttävä. Materiaalivalinnoissa on panostettu pitkään elinkaareen.
– Tämä kirkko on rakennettu puusta ja betonista. Betonin osuus rungossa on lähestulkoon 100 prosenttia ja sisäpinnoissa 50 prosenttia. Ja jalkojen alla on paikalla valettu mosaiikkibetonilattia. Julkisiin tiloihin äärimmäisen hyvä lattia, Varonen kiittelee.
Koska rakennuksessa on kantavat, vaativuudeltaan ykkösluokan betonirakenteet, kohteessa oli oikeaoppisesti Lujatalolta ykkösluokan betonirakenteiden johtaja vastaamassa töistä. Valut tehtiin isoina valukertoina, jolloin saumoja ei ole juurikaan jäänyt näkyviin.
– Viime vuoden leuto talvi oli meille pelastus isojen valujen kanssa. Saatiin tehdä läpi talven aikataulun mukaisesti betonitöitä, Varonen sanoo.
Paikallavalun lisäksi rakennuksessa on hyödynnetty myös elementtitekniikkaa. Esimerkiksi aulatilan isot valokuilut ovat elementtitoimituksia ja toimistotiloissa on käytetty runkoelementtejä.
Tomi Varonen arvioi, että karkeasti jaettuna puolet rakennuksesta – korkeakattoinen alue – on paikalla valettua, kun taas toimistopuoli on tehty elementtitoteutuksena. Sielläkin jäykistetyt rakenteet on toteutettu paikalla valuna.
Vaikka betonia on käytetty runsaasti, kokonaisilme on keveä. Oma osuutensa on pintaglasyyrin vaalealla sävyllä, joka yhdessä seinä- ja kattopintojen valkolakattujen puurimojen kanssa muodostaa ilmavan ja valoisan vaikutelman.
Käyttäjälle oikeat tilat
Kirkkorakennuksessa on julkista tilaa kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on korkean kirkkosalin ja siihen liitettävien seurakuntasalien lisäksi sakasti, kahvila ja
monipuolinen suurtalouskeittiö. Aulatilaan voi tarvittaessa kattaa isoja ruokapöytiä.
Toisessa kerroksessa on erillisiä diakoniatiloja ja asiakashuoneita sekä päiväkerhotilaa. Kakkoskerroksessa on myös urkuparvi ja iso neuvotteluhuone, joka on yhdistettävissä kirkkosaliin.
Kolmannessa ja neljännessä kerroksessa on työskentelytiloja seurakunnalle sekä tekninen tila kirkon Suomessa harvinaiselle tornikellopelille, jonka kaikkiaan 25 kellolla pystyy soittamaan erilaisia sävelmiä, jopa oikeita kellokonsertteja.
Huoneiden nimet kertovat, että raamatullisessa rakennuksessa ollaan: muun muassa Rauha, Rakkaus ja Armo tarjoavat erikokoisia tiloja seurakuntalaisten käyttöön.
Varsinainen kirkkosali on toistaiseksi vallitsevan pandemian takia suljettu isoilta yleisötilaisuuksilta, kuten sunnuntaisilta jumalanpalveluksilta. Yksityisiä häitä ja hautajaisia voidaan kuitenkin järjestää.
Kaikkiaan saliin ja siihen liittyville parville mahtuu noin 450 seurakuntalaista. Jyrkkänä kohoava katto nousee korkeimmillaan 15 metriin. Betoniseinän yksittäiset viistotut ikkunat ovat kauniita pelkistettyjä valopilkkuja.
Katutason ikkunoiden suojana on silkkipainetut lasit, jotka rajaavat tilan rauhallisuutta mutta päästävät valon kauniisti kirkkosaliin. Salin akustiikkaa on mahdollista muokata vaimentavilla verhoilla sekä korkeiden ikkunoiden vieressä olevilla seinäkkeillä, joilla tilaa saadaan sekä pimennettyä että akustoitua pehmeämmäksi.
Ylläpitoallianssi varmistaa toimivuuden
Tomi Varoselle varsin tutuksi tullut Tikkurilan kirkko pysyy käyntikohteena vielä pitkään.
– Meillä on viiden vuoden ylläpitoallianssi kirkosta. Tämä tarkoittaa, että minun lisäkseni työmaalta jää yksi henkilö ylläpitoallianssiin. Me varmistamme säännöllisellä yhteydenpidolla, että rakennus pysyy hyvässä käyttökunnossa.
Juttu on julkaistu Sementti-lehdessä 1/2021, teksti: Tuija Holttinen kuvat: Jari Härkönen.