Länsiterminaalin lattia kestää kulutusta

Länsiterminaalin uljas SR-lattiaSR-sementillä valettu betonilattia on kulutusta kestävä ja sopii arkkitehtonisesti tilaan hienosti.

Länsisataman terminaali 2:n  lähes kaikki lattiapinnat, yhteensä noin 13 000 neliömetriä, on tehty SR-sementistä valmistetulla betonilla. Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva Länsisatama on Suomen vilkkain matkustajasatama. Uuden terminaali 2:n kautta kulkee vuosittain noin 6 miljoonaa matkailijaa Tallinnaan ja Pietariin. 

– Lähdimme hakemaan kestävää, hyvännäköistä ja helppohoitoista lattiaa. Pohdimme myös, millä betonilaadulla pystytään valamaan mahdollisimman suuria lohkoja ja mikä olisi materiaali, joka halkeilisi mahdollisimman vähän. Silloin valikoitui SR-sementillä valmistettu kuitubetoni, joka on vähemmän kutistuva kuin tavallisesta sementistä valmistettu betoni, Pekka Mäkelä PES-Arkkitehdeista kertoo.

Vaalean harmaa väri lattiaan saatiin sirotekäsittelyllä. Lopullinen sirotemäärä neliömetriä kohden määriteltiin mallien avulla, jotka tehtiin terminaalin toimistotilojen lattiaan sopivimman värin löytämiseksi. Mallit peitettiin myöhemmin kokolattiamatolla.

Sirotekäsittelyn jäljiltä mattamainen pinta käsiteltiin Dyny-menetelmällä puolikiiltäväksi, mikä helpottaa lattian puhtaanapitoa ja estää lian imeytymisen betoniin. 

– Arkkitehtonisesti lattia on tärkeä osa kokonaisuutta, sitähän on aula- ja yleisötiloissa paljon näkyvillä. Mutta myös käyttäjän kannalta tällainen kestävä ja pestävä pinta on hyvä valinta.

Matkailijatkin voivat olla tyytyväisiä: Matkalaukut rullautuvat kevyesti betonilattiaa pitkin ja koska saumoja on harvassa, on lattia myös hiljainen.

Oikea valinta

Suunnitteluvaiheessa Rudus Oy, joka SR-lattiaa Länsiterminaaliin ehdotti, samoin kuin muut lattian valmistukseen osallistuneet tekijät, olivat aktiivisesti mukana palavereissa. Niissä mietittiin yhteisesti ratkaisuja mahdollisimman hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

 – Kuitubetonilattia on omanlaisensa spesiaaliratkaisu, jonka työstämisessä kaikki seikat pyrittiin ottamaan huomioon ja hoitamaan asiat huolellisesti. Materiaalitoimittaja suunnitteli muun muassa kuitulaadun ja tarvittavat kuitumäärät.   

Valu onnistui pääosin hyvin, samoin jälkihoito; lattia ei kuivunut liian nopeasti eikä lämpöeristeen päälle valettuihin aulojen suuriin lattiapintoihin tullut halkeamia. Pienemmissä tiloissa suoraan ontelolaattojen pintaan tehdyissä valuissa halkeilua ei voitu täysin välttää. 

– Aika pitkälti lattiasta tuli sellainen, kuin mikä mielikuva siitä etukäteen oli. Joidenkin lohkojen välillä on värieroja, ja paikoin betoniin oli ehtinyt imeytyä likaa ennen Dyny-käsittelyä, mikä näkyy laikukkuutena. Kokonaisvaikutelmaan ne eivät kuitenkaan häiritsevästi vaikuta. Ehdottomasti SR-lattia oli oikea valinta tähän tilaan, Mäkelä toteaa.

 

Pekka Mäkelä PES-Arkkitehdeistä on tyytyväinen valittuun ratkaisuun ja lattian väriin. – Betonilattioiden sävystä tuli juuri sellainen, mitä haettiinkin.

 SR-lattiat vaativiin kohteisiin

Vähän kutistuva SR-sementti mahdollistaa betonilattioissa isojen laattojen käytön. Siksi siitä on tullut suosittu materiaali uusissa suurissa rakennuskohteissa.

– SR-sementti on erikoissementtilaatu, joka sopii hyvin käytettäväksi betonilattioissa. Sillä on hyvin pieni kutistuma – huomattavasti pienempi kuin muilla sementtilaaduilla – ja lisäksi sen valmistuksessa voidaan käyttää vähemmän vettä kuin muita sementtejä käytettäessä, mikä edelleen vähentää kutistumaa, kertoo Finnsementin tuotekehityspäällikkö Esa Heikkilä.

SR-lattia sopiikin erityisen hyvin vaativiin kohteisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisökohteet, joissa lattiapinnat ovat näkyviä.

– Suurissa lattiapinnoissa käytetään isoja laattoja, kuten Länsiterminaalissakin on tehty. Harva saumaväli tuo lattiaan paitsi näyttävyyttä myös lisää kestävyyttä. Kuluvathan lattiat eniten juuri saumojen kohdilta. Jotta harva saumaväli toimisi, pitää valettavan betonin olla vähän kutistuva, Heikkilä sanoo.

Sirotepintoja tehtäessä SR-lattioiden etu on, että pintaan nousee riittävästi vettä, jolla sirotejauhe saadaan hyvin levittäymään ja tarttumaan kiinni. Kuivuttuaan pinnasta tulee sileä, tiivis ja kova.   Lattia on kuitenkin kosteutta läpäisevä, mikä edistää kosteuden haihtumista rakenteista ja nopeuttaa kuivumista.

Pinta voidaan vielä viimeistellä Dyny-menetelmällä, mikä ehkäisee lian imeytymistä betoniin ja tekee lattiasta helppohoitoisen.

SR-sementti erikoissementtinä on jonkin verran kalliimpi kuin muut sementtilaadut, mutta sen avulla saadaan tehtyä valmislattia.

– Loppupeleissä SR-lattia voikin olla edullisempi vaihtoehto verrattuna siihen, että huokeampaa betonia aletaan päällystää uretaanilla tai muovipinnoitteella ja varsinkin, jos halkeamia joudutaan korjaamaan, Heikkilä summaa.

Betoninlattiat suosiossa

Betonilattioista on viime aikoina tullut kova juttu. Niitä tehdään tiuhaan tahtiin uusiin rakennuskohteisiin, joissa on paljon suuria lattiapintoja. Heikkilä luettelee kauppakeskus Redin Helsingissä, Otaniemen Aalto-yliopiston uuden taideteollisen korkeakoulun ja Pasilan Tripla-kokonaisuuden.

SR-sementillä valmistetut betonilattiat soveltuvat hyvin myös teollisuuslattioiksi. Hallien lattioihin halutaan mahdollisimman vähän saumakohtia, jotka ovat alttiita trukkien ja pumppukärryjen koville pyörille.

– Tällaisiin kovalle rasitukselle joutuville teollisuus- ja varastolattioille, joissa vaatimuksena ovat myös isot, mahdollisimman suorat laatat, sopivat vähän kutistuvat SR-betonilattiat erinomaisesti.

Teksti on julkaistu kokonaisuudessaan Sementti-lehdessä 1/2017. Teksti: Minna Saano, kuvat Jari Härkönen.

Back to top