Lahden ammattikorkeakoulu sai tänä syksynä käyttöönsä Iskun vanhaan huonekalutehtaaseen peruskorjatut tilat. Ykköskerroksessa huomiota herättää SR-sementistä valmistettu ja mustaksi läpivärjätty betonilattia.
Isot ikkunat antavat hyvin valoa valkoisten betonipalkki- ja -pilaririvistöjen jakamaan entiseen tehdashalliin, jossa nyt toimii noin 800-paikkainen lounasravintola. Hieman vajaan 4000 neliön alalle levittäytyvä mustaksi läpivärjätty betonilattia pohjustaa tyylikkäästi toteutettua kokonaisuutta. Akustoivina pintoina toimivat koivulauta- ja rimakatto sekä ruiskutettu akustiikkapinnoite.
Arkkitehtonisessa lattiassa betonimassa on jätetty näkyviin eikä sitä ole peitetty pinnoitteilla. Ratkaisu toimii rakenteellisesti hyvin ja esimerkiksi haihduttaa hyvin kosteutta – mutta vaatii paljon niin betonilta kuin lattian toteuttajalta.
SR-sementissä sen salaisuus
Lopulliseksi pinnaksi jäävä betoni ei saa halkeilla.
– Betonin valmistuksessa tarvitaan tällöin massaltaan tasalaatuista ja kutistumaltaan pientä SR-sementtiä, taustoittaa kiinteistön betonilattioiden toteutuksesta vastanneen Bermanto Oy:n toimialajohtaja Harri Aalto.
– Pintahalkeilun estämiseksi lisäsimme betonimassaan mikrokuituja. SR-sementin ansiosta betonimassa ei sitkisty eikä notkistu liikaa. Niinpä se tarjoaa lattiaurakoitsijalle sopivasti työstöaikaa.sanoo betonin valmistaneen Mikrobetoni Oy:n tuotepäällikkö Antti Kaislaoja
Tiivistä yhteistyötä jo pitkään tehneet Bermanto ja Mikrobetonin väki kertoi betonilattian speksit arkkitehdille, joka välitti tiedot edelleen rakennesuunnittelijalle raudoitusten ja lisäterästysten suunnittelua varten.
Teollista taustaa kunnioittava ratkaisu
Idea ykköskerroksen betonilattian mustasta värityksestä tuli koko teollisuuskiinteistön peruskorjauksen suunnittelusta vastanneelta WSP Suunnittelupalvelut Oy:n arkkitehti Eija-Riitta Miettiseltä.
– Halusimme rakenteisiin sopivan ja kiinteistön teollista taustaa henkivän huolettoman, kestävän ja tyylikkään lattian, kertoo kiinteistöhanketta vetänyt Isku-Yhtymä Oy:n rahoitus- ja hallintojohtaja Asko Dahlbom.
Mustaksi läpivärjätyn valmisbetonin tekemiseksi Mikrobetoni varasi yhden valmisbetoniaseman, jonne se rakensi väripigmentin annostelulaitteet. Ratkaisun yhtiö kopioi betonisten pihakivien tuotannostaan.
Betonimassan valmistuksessa kuutiota kohden käytettiin reilut 300 kiloa SR-sementtiä, mustaa väripigmenttiä parikymmentä kiloa.
Viimeisen päälle tarkkaa työtä
Betonilattian tekeminen peruskorjauskohteeseen ei juuri eroa uudisrakentamisesta.
– Ensin tasasimme hiekkakentän. Sitten asensimme eristeet, raudoitimme ja teimme liikuntasaumat. Suojasimme seinät ja asensimme niille irrotuskaistat, Aalto kertoo.
Valuvalmisteluilta vaadittiin erityistä tarkkuutta vanhojen seinien suhteen, sillä ne eivät aina osoittautuneet viivasuoriksi.
Valu kesti kaikkiaan puolitoista kuukautta. Valuruutujen koko oli noin 100–140 neliötä, saumajako puolestaan 12 x 15 ruutua kohden. Päivässä valmistui kahdesta neljään ruutua, joita rajasivat ruostumattomista teräslistoista tehdyt liikuntasaumat.
Työn huolellisuus piti virittää viimeisen päälle, sillä musta pinta ei anna anteeksi valuvirheitä eikä korjauksia voi tehdä jälkikäteen.
Helppo hoitaa jatkossa
Valun jälkeen betonilattian pinta käsiteltiin jälkihoitoaineella. Myöhemmin lattia vielä kasteltiin ja sen päälle asennettiin sekä suodatinkangas että muovikalvo. Runsas kuukausi valun jälkeen Bermanto märkähioi ja kiillotti pinnan.
Jatkossa musta betonilattia vaatii vain ajoittaisen pesun ja kiillotuksen.
– Homma hoituu vaikka siivousfirmalta, kunhan sillä on oikeanlaiset kiillotuslaikat, Aalto toteaa.
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Sementti-lehdessä 2/2018. Teksti: Vesa Ville Mattila, kuvat: Jari Härkönen.