Kevät on haastavaa aikaa betoninvalajalle

26.4.2019

Pitkän talven jälkeen säät alkavat viimein lämmetä ja tämä tuo helpotusta betonin valmistajan arkeen. Lämpimämmät kelit tarjoavat mahdollisuuden siirtyä käyttämään normaalisti kovettuvia betoneita nopeasti kovettuvien talvibetonien sijaan. Tämän siirtymän ajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska yöt ovat edelleen kylmiä ja varsinkin kapeiden rakenteiden lujuudenkehitys voi olla edelleen melko hidasta, mikäli rakenne pääsee jäähtymään pian valun jälkeen.

Jos olet epävarma rakenteiden lämmön ja lujuudenkehityksen suhteen, kriittisiä rakenteita on mahdollista tarkastella Finnsementin Betometri-laskentaohjelman avulla. Pääset tutustumaan Betometrin toimintaan tästä tai jos Betometrisovellus on sinulle tuttu, voit lähettää laskentapyynnön suoraan osoitteeseen betometri@finnsementti.fi. Myös tekninen tukemme auttaa Betometriin liittyvissä kysymyksissä.

Keväisin on hyvä pitää mielessä myös matala ilmankosteus. Matala ilmankosteus aiheuttaa sen, että betonista haihtuu tavanomaista nopeammin vettä. Tämä on haaste erityisesti vaakarakenteita valettaessa. Erilaiset laatat, sillan kannet, pintalattiat tai muut rakenteet, joissa tuore betonipinta on alttiina olosuhteille, tulee suojata hyvin jo valuvaiheessa. Tästä on hyvä muistuttaa työmaita esimerkiksi aloituspalavereissa.