Finnsementti juhlistaa naistenpäivää – ”Työssä pärjätään osaamisella, ei sukupuolella”

Finnsementti tarjoaa monenlaisia työmahdollisuuksia aina logistiikkainsinööristä laboranttiin ja mylläristä myyntipäällikköön. Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi esittelemme neljä sementtialan osaajaa ja uratarinaa.

 

Toimitusketjukoordinaattori Heidi Kovanen: Ei enää naisten ja miesten töitä

”Olen koulutukseltani tradenomi. Alun perin hain liiketoiminnan opinto-ohjelmaan, mutta kun ovet sinne eivät auenneetkaan, sain mahdollisuuden hakea liiketoiminnan logistiikan puolelle ja pääsin sisään.

Finnsementti on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa, ja yrityksen tarjoamat uramahdollisuudet tulivatkin tutuiksi jo opintojen aikana. Sopivasti valmistumiseni aikaan Paraisten tehtaalla oli koulutustani vastaava paikka auki.

Työni toimitusketjukoordinaattorina on pääosin sisäistä ja ulkoista asiakaspalvelua. Olemme nelihenkisenä asiakaspalvelutiiminä kuin mustekala, jonka lonkerot ulottuvat joka suuntaan – niin kuljetusliikkeisiin kuin varastoonkin.

Sementtiteollisuuden parissa työskenteleminen ei jännittänyt, sillä minulle oli kertynyt aikaisempaa työkokemusta teräs- ja elintarviketeollisuudesta. Nykyään ei ole niin selkeästi naisten ja miesten töitä – työssä pärjätään osaamisella, ei sukupuolella. On todella hienoa, että Finnsementiltä löytyy naisia hyvin erilaisista rooleista.”

 

Laadunvalvontalaborantti Marjo Kylliäinen: Tunnettuus toisi lisää nuoria osaajia

”Tulin Finnsementille toimistosihteeriksi vuonna 1997. Kun toimistotyöt yrityksessä vuosikymmentä myöhemmin vähenivät, sain mahdollisuuden kouluttautua uudelleen ja siirtyä laadunvalvontalaboratorion puolelle. Ensimmäiset vuodet toimin työnohjauksessa, minkä jälkeen suoritin työn ohessa laborantin ammattitutkinnon. Tässä työssä olen viihtynyt jo 12 vuotta.

Sekä toimistosihteerin että laborantin työssä tarvitaan tarkkuutta ja vertailukykyä. Laborantin työ on kuitenkin käytännönläheisempää: aamupäivisin käymme läpi edellistä sementtivuoroa ja sen mahdollisia laadunvalvonnan huomioita. Päivän mittaan teemme sementtinäytteille puristuslujuusmäärityksiä ja analyysejä sekä raportoimme niiden tuloksia.

Finnsementillä ja sen edeltäjällä Partekilla on Lappeenrannassa pitkät juuret. Alan ja yrityksen tunnettuutta ja hyvää työnantajamainetta tulisi kuitenkin kasvattaa erityisesti nuorten keskuudessa. Urani varrella olen päässyt ohjaamaan useita työelämään tutustujia ja harjoittelijoita ja on ollut hienoa esitellä heille sementtiteollisuuden eri puolia. Parissa kymmenessä vuodessa sekä ala ja ihmisten asenteet meitä alan naispuolisia osaajia kohtaan ovat muuttuneet paljon – ja hyvä niin!”

 

Prosessi-insinööri Moldir Alda-Onggar: Finnsementti avaa ovet kansainväliselle uralle

“Valmistuin prosessi-insinööriksi Åbo Akademista vuonna 2018, ja pian sen jälkeen kuulin ystäväni kautta CRH:n trainee-ohjelmasta. Halusin hankkia kansainvälistä työkokemusta ja koin sementtiteollisuuden tarjoavan minulle ammatillisen kasvun mahdollisuuksia. Sain paikan, ja siitä asti olen työskennellyt prosessi-insinööriharjoittelijana täällä Paraisilla.

Tällä hetkellä työskentelen klinkkerin valmistusprosessin parissa. Tiimiini kuuluu niin mekaanikkoja, automaatio-osaajia kuin laadunvalvojiakin, jotka tarjoavat paitsi oppimisen kannalta tärkeää tukea myös mahdollisuuksia ottaa vastuuta. Käymme päivittäin läpi prosessin suorituskykyä ja laatua, vuororaportteja ja teemme tarvittavat toimet valmistusprosessissa.

Meidän sementtiteollisuuden parissa työskentelevien tulisi jakaa omia uratarinoitamme ja kokemuksiamme myös alan opiskelijoille – potentiaalisille tuleville työntekijöille. Vain näin herätämme kiinnostuksen alaa kohtaan ja kannustamme nuoret tutustumaan Finnsementin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Insinöörin tutkinto avaa monia ovia ja mahdollistaa työllistymisen eri aloille, eri puolille maailmaa. Työkokemukseni Finnsementillä on laajentanut ammattitaitoani entisestään ja kehittänyt projektinhallintakykyjäni. Se tarjoaa myös mahdollisuuksia edetä kansainväliselle uralle. Siksi onkin ollut ilo tutustua muihin CRH:n harjoittelijoihin eri puolilta maailmaa.”

 

Kunnossapitomekaanikko Maija Öhman: Rohkeasti tekniselle alalle!

”Valmistuin vuonna 2013 kunnossapitoasentajaksi. Päädyin opiskelemaan alaa huomattuani, että työntekijöille on tarvetta. Jo ammattikouluopintojen aikana tulin työharjoitteluun Finnsementille tänne Paraisille, ja tälle tielle myös jäin!

Nykyiseen työhöni kunnossapitomekaanikkona kuuluu paljon ennakoivaa huoltoa, mutta joka päivä vastaan tulee myös uusia tilanteita ja haasteita. Parasta tässä työssä onkin monipuolisuus sekä kunnossapidon päiväryhmän työkaverit, joiden kanssa on aina mukana työskennellä.

Kannustaisin naisia hakeutumaan rohkeasti tekniselle alalle, sillä se tarjoaa paljon mielenkiintoisia työtehtäviä. Ei kannata pelätä tarttua edes hitsauspilliin!

Viime joulukuussa tuli täyteen seitsemän vuotta finnsementtiläisenä ja valmistuin myös insinööriksi. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsen työskentelemään tuoretta koulutusta vastaavassa työssä Finnsementin kunnossapitoinsinöörinä.”

 

Kuvassa: Moldir, Heidi, Marjo ja Maija

 

 

Jaa juttu

Uusimmat blogit:

Tasaisen varmasti kohti entistä ihmislähtöisempää organisaatiota

Me Finnsementillä teemme pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen. Jälleen viime vuonna teetetyn henkilöstökyselymme perusteella työ tuottaa myös hedelmää. 110-vuotiaan historiamme aikana olemme ehtineet kulkea jo pitkän matkan, mutta tavoitteita riittää tulevaisuudessakin.

Back to top