Suomalaista sementtiä 110 vuotta
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta Paraisten ensimmäisen kiertouunin käynnistämisestä ja sementin teollisen valmistamisen aloittamisesta Suomessa, mutta kuka sementin aikoinaan keksi?
Sementin historiaa
On vaikea sanoa, kuka ensimmäisenä keksi sementin, mutta jo ennen ajanlaskumme alkua etruskit käyttivät jauhettua kalkkia laastin sideaineena.
Myöhemmin roomalaiset kehittivät poltetusta kalkista oman roomalaissementtinsä. Se otettiin uudelleen käyttöön 1700-luvulla, ja siitä alkoi kehitys, joka johti portlandsementin keksimiseen Englannissa 1800-luvun alkupuolella. Kun saman vuosisadan lopulla keksittiin vielä polttaa raaka-aineseosta kiertouunissa, perusta sementin nykyiselle valmistustekniikalle oli luotu.
Finnsementin historiaa
Finnsementti Oy:n tarina alkoi 1900-luvun alussa kahdesta sementtitehtaasta, Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiön sementtitehtaasta ja Lohjan Kalkkitehdas Osakeyhtiön tehtaasta. Kolmannen sementtitehtaan toiminta käynnistyi Lappeenrannassa vuonna 1938 ja neljännen Kolarissa vuonna 1968.
Alan omistusjärjestelyiden myötä vuonna 1992 Partekin ja Lohjan sementtiteollisuudet yhdistyivät. Vuodesta 1993 vuoteen 1999 Finnsementti oli osa Scancem-(Euroc)konsernia. Vuodesta 1999 Finnsementti on kuulunut CRH-konserniin, joka on yksi maailman suurimmista rakennusmateriaaliyrityksistä. Nykyään valtaosa Suomen sementtitarpeesta tuotetaan Finnsementin Paraisten ja Lappeenrannan tehtailla.
Lue lisää suomalaisen sementin ja Finnsementin historiasta alla olevista linkeistä:
Sementtiä tynnyreittäin ja säkittäin
Kotimaista laatua heti 1910-luvulla
Emil Sarlin – sementin ensimmäinen lobbari
Sementti mukaan rakentamisen nousuun
Betonimiesten pelit miestä väkevämpiä
Aulis Junttila, väsymätön valistaja
Sota-ajan jälkeen sementti nousi pyörille
Ympäristö ja työturvallisuus – agendalla jo ammoin
Arvo Nykänen, talven taitaja ja suhteituksen isä
Kuivamenetelmä yleistyi, BES käyttöön
Ennätysvuosista suureen pudotukseen
80-luku toi automaation ja pikaretken Afrikkaan
Kestävä kehitys tuli jäädäkseen
Masuunikuona tehokkaampaan käyttöön
Heilahteleva vuosikymmen ja Finnsementin synty
Peruskorjaus ohitti uudisrakentamisen